Connect with us

BIH

BiH: Početkom druge polovine januara zima bez prave zime

15.01.2024.
ntvic.ba

Početak druge polovine januara, kad su u pitanju temperature zraka, bit će sličan prvim danima ove godine, a to znači zima bez prave zime.

– Minusi će se zadržati na planinama. U nižim područjima minusi bit će rijetki i slabi uglavnom pri tlu. Preovladavat će nestabilno vrijeme sa kišom u nižim, a snijeg i susnježica padat će uglavnom u planinskim i pretplaninskim područjima, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH (FHMZ BiH).

Očekivane padavine u centralnim i sjevernim područjima Bosne i Hercegovine neće biti obilne i stalne. Više količine padavine izgledne su na jugu i jugozapadu zemlje. Najviše padavina prognozira se u četvrtak i petak.

Minimalne temperature zraka varirat će od minus dva do tri stepena u Bosni, na području Hercegovine od pet do devet. Najviše dnevne temperature između četiri i devet stepeni u Bosni, do 14 na jugu zemlje. Od četvrtka maksimalne temperature od osam do 14, na jugu i do 17 stepeni Celzijusa.

U periodu od 21. do 29. januara preovladavat će promjenjivo oblačno, djelimično sunčano i stabilno vrijeme. U jutarnjim satima izgledni su minusi koji će biti izraženiji u centralnim područjima. Tokom dana temperature zraka bit će uglavnom pozitivne.

Continue Reading