Connect with us

BIH

Crveni križ BiH – Lista potreba za pomoć Turskoj nakon razornog zemljotresa

09.02.2023.
FENA

Društvo Crvenog krsta/križa BiH s obzirom na mandat i ulogu Međunarodnog pokreta Crvenog križa i Crvenog polumjeseca, gdje sva nacionalna društva djeluju jedinstveno, zaprimilo je apel iz Turskog Crvenog polumjeseca u kojem izražavaju potrebe za različitim vrstama potrepština za preživjele katastrofalnih zemljotresa. 

Navedeno je da su preživjelim žrtvama najpotrebnije deke, kreveti na rasklapanje, električne grijalice, grijalice na gas, stolice na rasklapanje za sjedenje i spavanje, vreće za spavanje, cerade – za stavljanje kao podloga (različitih dimenzija), cerade za vinterizaciju/zaštitu šatora (različitih dimenzija), solarni punjači/lampe, kuhinjski setovi.

Iz Crvenog polumjeseca Turske zamolili su da se ne prikupljaju i ne šalju prehrambene i higijenske proizvode, odjeću i slično, zbog čega su i poslali zvanični spisak potrebnih roba.

Akcija prikupljanja donacija trajat će 15 dana nakon čega će biti isporučena Crvenom polumjesecu Turske.

Apel se upućuje prema svim kompanijama, privrednim subjektima ali i građanima koji su u mogućnosti pružiti podršku kroz ovakav vid pomoći.

– Ukoliko ste u mogućnosti donirati neke od gore pomenutih artikala u cilju prikupljanja i organiziranog slanja donacije prema Turskoj, molimo vas kontaktirate lokalni Crveni križ u vašem mjestu – navodi se u saopćenju Crvenog križa BiH.

Crveni križ u Bosni i Hercegovini se uključio u podršku i pokrenuo humanitarni broj 17023 putem kojeg se mogu donirati 2 KM, te otvorio namjenski žiro račun 1340011130004680 kod ASA Banke d.d. Sarajevo, Fra Anđela Zvizdovića 1/A 71000 Sarajevo za uplate donacija (primalac Društvo Crvenog krsta/križa BiH, Kranjčevićeva 2, 71000 Sarajevo).