Connect with us

BIH

Ministar odbrane BiH Helez: U Tursku šaljemo inženjersku i dio jedinice za spašavanje, ćebad, opremu, prikupljamo krv

09.02.2023.
Agencija Anadolija

Naš vojni dio ljekarskog tima koji djeluje u sklopu Balkanskog ljekarskog tima već je krenuo za Turkiye, a danas operativno radimo koliki broj preostalih pripadnika Oružanih snaga Bosne i Hercegovine će krenuti za pomoć unesrećenim u zemljotresima koji su pogodili Turkiye, odnosno gdje će biti smješteni i ko će ih prihvatiti, potvrdio je za Anadoliju Zukan Helez, ministar odbrane Bosne i Hercegovine i zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

– To će biti vrlo brzo sprovedeno – naglasio je Helez.

Nije mogao govoriti o broju pripadnika Oružanih snaga Bosne i Hercegovine koji će sudjelovati u akcijama u Turkiye, jer, kako je naveo, “to ulazi u sferu tajnosti, ali je istakao da će angažman pripadnika OS BiH u zbrinjavanju unesrećenih u Turkiye biti maksimalno u skladu sa mogućnostima”.

– Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine je u stalnom kontaktu sa ambasadom Republike Turkiye u Sarajevu i ne radimo ništa na pamet. Sve aktivnosti sprovodimo u koordinaciji sa ambasadom da ne napravimo ništa što ne treba – istakao je Helez.

Helez kaže kako je Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine jedino koje je nešto uradilo i koje nešto može kada je u pitanju pomoć stradalim u Turkiye.

– Mi smo poduzeli šest aktivnosti. Sve pripremamo operativno i provodimo. Šaljemo jednu jedinicu iz inženjeriskog bataljona, ljekarski tim koji je u okviru Balkanskog ljekarskog tima, imamo jedinicu za spašavanje prilikom nesreća i nepogoda koja se angažuje u Bosni i Hercegovini prilikom pada aviona i helikoptera. Dio te ekipe ćemo poslati tamo da pomognu unesrećenim, odnosno u njihovom traženju. Pokrenuli smo dobrovoljno darivanje krvi. Imamo oko 10.000 pripadnika oružanih snaga Bosne i Hercegovine, sve su to momci koji mogu dati krv – naveo je Helez.

Otvoren je i žiro račun za prikupljanje finansijske pomoći.

– Malo smo odluku izmijenili i učinili da povećamo angažman i spustimo do najniže instance po komandnoj odgovornosti taj segment da vidimo da to bude što više i bolje. I ja sam uplatio prvi da pokažem primjerom – rekao je Helez.

Oružane snage Bosne i Hercegovine će, kazao je Helez, osigurati i ćebad i opremu potrebnu za zbrinjavanje unesrećenih.

– Sve aktivnosti koje radimo su takve da Oružane snage Bosne i Hercegovine funkcionišu bez problema i da ništa ne uspori ili smanji mobilnost Oružanih snaga Bosne i Hercegovine. U proceduri smo tražili saglasnost Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Njihovo je samo da odobre, nemaju nikakvu drugu ulogu. Danas oni trebaju to vratiti. Cijelo to vrijeme mi smo radili na pripremama – naveo je Helez.

Helez ističe da je dan nakon zemljotresa sve pokrenuo.

– Neki ljudi kažu, zakasnili ste. Ne znam, jedino prije zemljotresa da smo radili, što je nemoguće. Sve teče po planu – naglasio je Helez.

Continue Reading