Connect with us

KAKANJ

Divlje deponije, uz sve napore, i dalje ogledalo naše ekološke svijesti

16.11.2023.
ntvic.ba (I.Š.)

Iako su proteklih godina uloženi ogromni napori i finansijska sredstva u uspostavu sistema integralnog upravljanja komunalnim otpadom, kojim je pokriveno kompletno područje općine Kakanj, i dalje smo svjedoci postojanja brojnih divljih deponija. Nekoliko takvih deponija postojalo je i na području MZ Donji Kakanj. Nakon niza intervencija predstavnika MZ i općinske inpekcije, deponije su uklonjene. Međutim, naša svijest o zdravom i čistom okolišu još uvijek je upitna.

Mještani MZ Donji Kakanj, posebno u ljetnom periodu, svjedoče neugodnim mirisima, vizuelno ružnoj slici, odnosno ekološkom problemu. Na nekoliko lokacija uz cestu, naime, nesavjesni pojedinci odlaganjem otpada doprinose stvaranju divljih deponija. Na ovaj problem Savjet MZ ukazuje godinama. Uz dobru saradnju predstavnika ove MZ i Općinske inpekcije u proteklom periodu došlo do određenih pomaka. Divlje deponije su uklonjene. Međutim, bez obzira na sve uložene napore, problem nije lako riješiti budući da se na ovom mjestu i dalje odlaže otpad, a lica koja to čine ne mogu biti identificirana.

-Mi imamo dobar kontakt sa inspekcijskom službom Općine Kakanj, oni su izvršil uvid i postavili znak zabrane bacanja smeća, međutim pošto to ne čine mještani MZ onda se to ne može odraziti u nekom kvalitetnijem dijelu. Mi to smeće povremeno uklonimo, međutim to se non stop pojavljuje, kazao je za NTV IC Elvedin Alajbegović, predsjednik Savjeta MZ Donji Kakanj.

-Donji Kakanj je zaista specifičan jer je tranzitno mjesto i u puno slučajeva smo otkrivali počinioce i imamo izuzetnu saradnju sa predsjednikom te mjesne zajednice. Međutim, dešava se da ni mi ne možemo otkriti odgovorno lice, ali u svakom slučaju nećemo odustati, kazao je za NTV IC Amir Dedić, šef Službe za inspekcijske poslove Općine Kakanj.

Da bi se ovaj problem trajno riješio u Savjetu MZ Donji Kakanj, smatraju da je na ovom mjestu neophodno instalirati nadzorne kamere, koje bi osim što bi pomogle u identificiranju osoba koje na ovom lokalitetu odlažu otpad, doprinijele i ukupnoj sigurnosti ovdašnjih mještana. Općina Kakanj također će, prema riječima šefa nadležne općinske službe, u narednom periodu poduzeti i dodatne mjere kako bi se broj deponija smanjio ili kako bi se one u potpunosti iskorijenile.

-Mislim da bi trebalo da se postave nadzorne kamere i da se ne zna kad su postavljene, da ni predsjednik Savjeta MZ ne treba da zna kad su postavljene niti bilo ko i tada bi imali neke efekte. Imamo tu i dodatni problem gdje se, sa pojavom velikih kotlovnica u gradu, lug zapravo dovozi na lokalitet kod Plavog mosta, kazao je Elvedin Alajbegović, predsjednik Savjeta MZ Donji Kakanj.

-Općina Kakanj je pristupila izmjenama odluke o komunalnom redu, ustvari donosi se nova odluka o komunalnom redu i mislim da će ići na sljedeću sjednicu OV Kakanj, gdje se predviđaju enormno povećane kazne za formiranje divljih deponija. One će iznositi 1.000 KM, kazao je Amir Dedić, šef Službe za inspekcijske poslove Općine Kakanj.

Iako su proteklih godina uloženi ogromni napori i finansijska sredstva u sistem integralnog upravljanja komunalnim otpadom, kojim je pokriveno kompletno područje općine Kakanj i dalje smo svjedoci postojanja brojnih divljih deponija. Za rješavanje ovih problema, uz saradnju predstavnika mjesnih zajednica i nadležnih službi, neophodna je i svijest svih nas – o tome šta sami činimo ili dopuštamo drugima da čine.