Connect with us

SVIJET

Evropski parlament zagovara osnivanje posebnog suda za suđenje Rusiji za rat u Ukrajini

20.01.2023.
Agencija Anadolija

Evropski parlament usvojio je rezoluciju kojom predlaže osnivanje posebnog suda za ruske političke i vojne čelnike zbog “zločina agresije“ protiv Ukrajine, javlja Anadolija.

Za usvajanje rezolucije glasala su 472 evropska parlamentarca, a 19 je bilo protiv i 33 suzdržana.

Rezolucijom se Evropska unija poziva da radi u bliskoj saradnji s Ukrajinom i međunarodnom zajednicom kako bi potaknuli stvaranje posebnog međunarodnog suda za procesuiranje ruskog političkog i vojnog vodstva i njegovih saveznika.

Iz Evropskog parlamenta su saopćili da posebni sud mora imati nadležnost za istragu protiv ruskog predsjednika Vladimira Putina i njegovog bjeloruskog kolege Aleksandra Lukašenka.

– Detalji o posebnom sudu tek trebaju biti utvrđeni, a Evropska unija bi trebala odmah započeti s pripremnim radom i usredotočiti se na izgradnju aranžmana za sud u saradnji s Ukrajinom – navodi se u saopćenju.

Također je navedeno da Parlament čvrsto vjeruje da bi uspostava posebnog suda poslala vrlo jasan signal i ruskom društvu i međunarodnoj zajednici da Putin i rusko vodstvo općenito mogu biti osuđeni za zločin agresije u Ukrajini.

Continue Reading