Connect with us

SVIJET

Kremlj: Moguće slanje tenkova u Ukrajinu imat će negativne posljedice

20.01.2023.
Agencija Anadolija

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da će moguće slanje tenkova zapadnih zemalja u Ukrajinu pogoršati situaciju te kako će posljedice toga biti negativne, javlja Anadolija.

– Posljedice će sigurno biti negativne. Kao što smo već rekli, ova vrsta pošiljke neće promijeniti ništa, ali će izazvati probleme Ukrajini i ukrajinskom narodu – rekao je Peskov odgovarajući na pitanja novinara u Moskvi.

Peskov, koji je zatražio da se ne “povećavaju” moguće isporuke tenkova nekih zapadnih zemalja, posebno Njemačke, u Ukrajinu, je poručio:

– Ne bismo trebali precijeniti važnost da ova vrsta pošiljke može promijeniti stvari.

Dodao je također da se NATO sve više uključuje u proces u Ukrajini.

– Vidimo da se sukob zapravo razvija uzlaznom putanjom. Vidimo da su zemlje NATO-a sve više indirektno, a ponekad i direktno uključene u ovaj sukob. Čujemo izjave koje pokazuju da se ovo sučešće nastavlja povećavati – rekao je Peskov.

Najvažnija tema Ukrajinske kontakt grupe, koja će se sastati u američkoj zračnoj bazi Ramstein u Njemačkoj, bit će slanje tenkova “Leopard” u Ukrajinu.

Njemački kancelar Olaf Scholz u srijedu se u Davosu, u Švicarskoj, suzdržao od obvezivanja isporuke pomenutih tenkova Ukrajini.

S druge strane, Poljska i Finska objavile su da su spremne Ukrajini isporučiti tenkove “Leopard 2”.

Continue Reading