Connect with us

BIH

Godišnje u BiH oko stotinu djece oboli od neke vrste maligniteta

15.02.2024. godine
ntvic.ba (A. K.)

Ovogodišnji Međunarodni dan djece oboljele i liječene od malignih oboljenja obilježava se pod sloganom „Jednakost za sve“. Cilj ove ali i svih ostalih aktivnosti koje se realizuju u okviru obilježavanja ovog datuma imaju za cilj podizanje svijesti o dječijem raku  te ukazivanje važnosti pružanja pomoći i podrške oboljeloj djeci i njihovim roditeljima koji zajedno s njima prolaze kroz cjelokupan proces liječenja. Udruženje „Srce za djecu oboljelu od raka“ kontinuirano se bori za prava ove populacije i kroz svoje dugodišnje djelovanje pruža podršku djeci i porodicama čija se djeca bore sa malignim bolestima.  

– Cilj je smanjiti razlike u liječenju i pružanju usluga koje postoje između razvijenih zemalja i onih koje to nisu. BiH je tu negdje uz razvijene zemlje i trudimo se da naša djeca imaju sve one usluge kakve i zaslužuju. Upravo ovaj datum je prilika  da svi zajednički podsjetimo koliko je važna podrška toj dječici u procesu ali i nakon liječenja, istakao je  Fikret Kubat, predsjednik Udruženja „ Srce za djecu oboljelu od raka“.

Najveći izazovi sa kojima su susreću djeca i njihovi roditelji je kompliovan i težak put liječenja. Maligne bolesti u dječjoj dobi imaju značajne socijalne i medicinske posljedice. Sama dijagnoza i promjene u svakodnevnom životu zbog novonastale situacije predstavljaju stres ne samo dijete nego i cijelu porodicu. Važno naglasiti je da im je podrška potrebna i nakon završetka terapije. Prema riječima Kubata, na godišnjem nivou u BiH oko stotinu djece oboli od malignih oboljenja.

– Godišnje u BiH oko stotinu djece oboli od neke vrste maligniteta, u FBiH je taj broj oko 60. Što se tiče ZDK on ne prednjači u odnosu na druge kantone. Nekada prednjači ovaj, a nekada onaj kanton. Mi nemamo informacije šta je uzrok oboljenja. Najvažnije je kada se primjete simptomi da se odmah krene sa liječenjem, istakao je Kubat.

U okviru obilježavanja Međunarodnog dana djece obolje i liječene od malignih oboljenja u nedjelju, 18. februara u Srajevu će biti uprilična tradicionalna akademija na kojoj će učestvovati porodice i djeca koja se bore ali i koja su se izliječila od malignih oboljenja.

Continue Reading