Connect with us

BIH

Ministrica okoliša i turizma FBiH razgovarala s kantonalnim ministrima o zaštiti okoliša i upravljanju otpadom

20.02.2024.
ntvic.ba

Ministrica okoliša i turizma Federacije Bosne i Hercegovine Nasiha Pozder danas je održala sastanak sa kantonalnim ministrima za zaštitu okoliša o strategiji zaštite okoliša, problemima na terenu, saradnji i projektima, javlja Anadolu.

“Prije svega smo razgovarali o strategiji zaštite okoliša, dokumentu koji smo usvojili pred kraj prošle godine. To je jedan vrlo značajan, obiman i zahtjevan, i finansijski i svakako drugačije, dokument. Danas smo se svi usaglasili s prvim korakom koji će nam pomoći da zaštitimo okoliš da ga unaprijedimo i očuvamo ove naše resurse koje smo naslijedili i koje imamo“, rekla je Pozder.

Dodala je da su razgovarali i o projektima na kojim će raditi, te da je zahvalna kantonalnim ministrima koji su iznijeli goruće probleme i izazove sa kojima se susreću.

“Najčešći problemi, o kojima smo svi danas govorili su upravljanje otpadom, kvaliteta zraka i to je ono što nas najviše tišti. Već smo formirali radnu grupu u koju ćemo delegirati saradnike sa kantonalnih nivoa da bismo izradili plan upravljanja otpadom na nivou Federacije BiH što će biti takođe jedan od značajnih dokumenata“, kazala je Pozder.

Anela Ajšić, ministrica iz Tuzlanskog kantona (TK), rekla je da su na sastanku imali priliku iznijeti probleme, čuti ili dati neke dobre ideje i prijedloge. Naglasila je da su usvojili kantonalne planove i zaštite okoliša i upravljanja otpadom do 2028. godine.

Navela je da su razgovarali o gorućoj temi – upravljanju otpadom odnosno uklanjanju opasnog otpada sa područja bivše fabrike HAK-a, za šta je ministarstvo izdvojilo dva miliona konvertibilnih maraka (KM) prošle godine i realizacija je u toku.

“Na ovom sastanku je i dogovorena saradnja o konačnom zbrinjavanju ovog opasnog otpada sa područja TK. Također, razgovarali smo i o temama zaštićenih područja, zaštićenih pejzaža, gdje TK posjeduje zaštićeni pejzaž Konjuh, ali i inicijativu grada Srebrenika za proglašenje novih područja zaštićenim, prije svega na planini Majevici koje TK podržava“, kazala je Ajšić.

Adnan Šabani, ministar za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline Zeničko-dobojskog kantona, rekao je da ovaj kanton mora da uredi sistem kroz pravljenje minimalno dva centra za upravljanje otpadom.

“Za nekih dva mjeseca smo uspjeli da obezbijedimo 330.000 KM, to se direktno tiče pravljenja registra kućnih zagađivača i to ćemo preko našeg Centra za okoliš, odnosno Instituta ’Kemal Kapetanović’ do kraja septembra uspjeti da realizujemo“, istakao je Šabani.

Zvonimir Širić, ministar prostornog uređenja, graditeljstva i zaštite okoliša Zapadno-hercegovačkog kantona. je rekao da “problem gospodarenja otpadom nije lokalni problem to je problem kompletne FBiH i BiH“.

“Došlo je vrijeme da se moramo uhvatiti u koštac sa svim problemima na terenu i nadam se da će ovo biti jedan u nisu sastanaka gdje ćemo dogovarati naše strateške ciljeve“, kazao je Širić.

Continue Reading