Connect with us

KAKANJ

Irfan Avdić – nastavnik uz kojeg su stasale generacije Kakanjaca

23.02.2024.
ntvic.ba (I.Š.)

Mnogo je onih koji su svojim djelovanjem, radom i doprinosom kroz različite oblasti ostavili poseban trag i pečat u našoj lokalnoj zajednici. Jedan od takvih je i Kakanjac Irfan Avdić, koji je kao nastavnik tjelesnog odgoja i sportski radnik radio sa, danas prepoznatljivim, sportskim imenima u Kaknju.

Irfan Avdić poznato je kakanjsko sportsko ime. Mnogi se sa posebnom nostalgijom sjećaju vremena kada je Irfan bez imalo zadrške, uz trud i rad koji je uvijek bio prožet ljubavlju prema sportu, davao svoj maksimum u radu sa djecom i omladinom. Irfan, po profesiji nastavnik tjelesnog odgoja, danas se, također, rado sjeti samih početaka i njegove priče o sportu koja je krenula kada se iz Sarajeva doselio u Kakanj.

-Kad sam došao 1974 .godine u Kakanj, zaposlio sam se OŠ „Ivo Lola Ribar“ današnjoj OŠ “Hamdija Kreševljaković“. Ljudi su me tako prijatno primili da sam se osjećao kao da sam kod kuće u Sarajevu. Tu mi je najviše pomogao Mujo Kulović da se snađem u vremenu i prostoru, kazao nam je Irfan Avdić

Uz skoro svakodnevno evociranje uspomena Irfan uživa u svojim penzionerskim danima. Sa ponosom danas prati rezultate sportista koji su odrastali i stasali upravo uz njegovu podršku – podršku nastavnika Irfana. Uspjesi Kakanjaca i kakanjskog sporta, vjeruje, nastavit će se i u budućnosti, jer Kakanj ima „dobru i prepoznatljivu  podlogu“- sportska imena koja su i ranijih godina pravila čuda.

-Kada je odbojka stala na svoje noge onda su oni razvili školu odbojke i pozvali su i mene da sa djecom školskom radim i priprem te mlade za klub. Naravno, s tim radom smo rasli i ja i ta djeca. Ta generacija je prva, u njoj je bio Švabo Aganović i da nije bilo prokletog rata, mogla je harati po Evropi, kazao je.

Irfana danas raduje da su njegovu sportsku priču nastavili i njegovi unuci. Ponosan je i na činjenicu da je sa svojom suprugom u svijetu sporta, kroz odgojno-obrazovni rad na području naše lokalne zajednice, ostavio jedan značajan pečat. Pečat sa potpisom Snežane i Irfana Avdića.

-Moja supruga radila je gimnastiku i estetsku gimnastiku, streljaštvo, šah itd. I ona je postizala određene uspjehe, recimo, bivša direktorica OŠ “Hamdija Kreševljaković“, Nedžma Buza, ona je 1986. godine bila prvakinja u estetskoj gimnastici u Tuzli, prisjeto se Irfan.

Na kraju, Irfan naglašava i da je važno da današnje mlađe generacije roditelja puste svoju djecu da budu djeca, da padaju i da ustaju. Smatra da danas fali dječije graje, osmejha, druženja i sportskih aktivnosti za djecu.

-Današnja djeca se boje, boje se neuspjeha i ja bi im poručio da se niko nije naučen rodio, da uz vježbu i rad mogu postići sve što žele.Irfan Avić

Upravo je komercijalizacija sporta, prema Irfanovom mišljenju, pogubna i štetna za sam sport i ostvarivanje vrhunskih rezultata, a to, poručuje nam čovjek koji je radni i živitni vijek posvetio sportu mogu mijenjati samo istinski ljubitelji sporta.

Continue Reading