Connect with us

KAKANJ

Općina Kakanj: Najavljena velika volonterska akcija” Zadasi drvo, zasadi svoj kiseonik, zasadi svoj hlad“

26.02.2024.
ntvic.ba (A.K.)

Na današnjoj press konferenciji Općine Kakanj najavljena je velika volonterska akcija pod nazivom „Zadasi drvo, zasadi svoj kiseonik, zasadi svoj hlad“, koja će biti realizovana povodom 632. godine od prvog pomena Kaknja. Cilj akcije, koja će se realizovati na proljeće ove godine, jeste da se uključi što veći broj volontera koji će zasadati 632 stabla.

Pored velike proljetne ekološke akcije koja se svake godine realizuje na području općine Kakanj od ove godine uvodi se dodatna volonterska akcija sadnje drveća. Radi se o sadnicama lipe, bagrema, jabuke i javora. Obzirom da se ove godine obilježava 632. godina od prvog pomena Kaknja, planirano je da se zasadi isto toliko sadnica drveća.

-Odlučili smo da neki drugi način obilježimo rođendan naše Općine odnosno 632. godine od prvog pomena Kaknja. Želja nam je da animiramo što je veći broj naših sugrađana i da zasadimo 632 stabla. Prilkom odabira sadnica konsultovali smo se sa Udruženjem pčelara Općine Kakanj jer smo željeli da zasadimo medonosno drveće od kojeg ćemo imati koristi. Cilj nam je da ovu aktivnost realizujemo i u narednim godinama u kojima ćemo povećati broj sadnica, istakao je Mirnes Bajtarević, načelnik Općine Kakanj.

Akcija će se realizovatu putem javnog poziva Službe za privredu, urnabizam i zaštitu okoliša koji će Općina objaviti u narednom periodu, a za koju, prema riječima načelnika, već vlada veliko interesovanje. Pravo učešća imaju formalne i neformalne grupe volontera, mjesne zajednice, javne ustanove, preduzeća, organizacije civilnog društva kao i fizička lica.

-Na javni poziv se mogu prijaviti i fizička lica koja mogu zasaditi ove sorte koje su ponuđene i u svojim avlijama. Na taj način želimo da ukažemo na još jednu činjenicu, a to je da ovom sadnjom ne pravimo korist samo sebi nego cijelom društvu. Ukoliko se radi o grupama predstavnik će preuzeti sadnice, a ako se radi o fizičkom licu onda će se svako od njih prijavljivati i potpisati izjavu kojom se obavezuju da će sadnice zasaditi. Nakon sadnje obavezni su dostaviti dokaze u obliku foto zabilješke, istakao je Mirza Fazlić, šef Službe za privredu, urbanizam i zaštitu okoline.

Važno naglasiti je da je cilj ove akcije za koju je izdvojeno 6.000 KM i koja će se nastaviti i u narednim godinama,  uključiti što je veći broj volontera koji će u dvorištima škola, na izletištima, naseljima, u privatnim i drugim prikladnim lokacijama zasaditi neku od pomenitih sadnica i na taj način dati svoj doprinos u očuvanju prirode i njenih resursa.

Continue Reading