Connect with us

KAKANJ

U Kaknju upriličena centralna mevludska svečanost povodom mubarek noći Lejletu-l-berat                                                   

27.02.2024.
ntvic.ba (A.T.)

Centračna mevludska svečanost na području MIZ Kakanj povodom mubarek noći Leletu-l-berat, održana je u Bijeloj džamiji. U programu koji je organizirao kakanjski Medžlis, učestvovali su učenici medresa i studenti Fakulteta islamskih nauka.

Učesnici programa u povodu 15. noći mjeseca Šabana, noći Lejletu-l-berat, svojim melodičnim glasovima, oplemenili su srca i duše prisutnih džematlija, ali i gostiju iz drugih džemata. Kako je istakao glavni imam MIZ Kakanj Zakir ef. Ljubović, cilj je bio da mladi ljudi, budući nosioci svih aktivnosti u Islamskoj zajedinici dobiju priliku da prenesu svoja znanja i iskustva u ovoj odabranoj mubarek noći.

-Cilj je bio da omladina dobije priliku, da naši učenici i studenti, ako Bog da nosioci svih aktivnosti unutar Islamske zajednice, dobiju priliku da oni na svoj način pokažu šta znaju. Ja sam ponosan na njih. Vjerujem da će ovo biti početak naše saradnje, kazao je za NTV IC Zakir ef. Ljubović, glavni imam MIZ Kakanj.

Pored mevluda, ilahija, i kasida, te učenja Kur“ana, upriličeno je i predavanje koje je održao student Fakulteta islamskih nauka, hafiz Muhamed Vehab. Prisutnima je uputio poruke i smjernice za nadolazeći mjesec ramazan.

-Prvi naš odnos i relacija jeste naš odnos prema Stvoritelju. Preispitajmo u ovim danima, kakav je to naš odnos prema Gospodaru svih svjetova. Također, kakav je naš odnos prema namazu i grijesima. Imamo vremena draga braćo i sestre do mjeseca ramazana, istakao je za NTV IC hafiz Muhamed Vehab.

U ovom programu nastupio je i Akademski hor Fakulteta islamskih nauka Sarajevo.

-Želim se zahvaliti glavnom imamu MIZ Kakanj Zakir ef. Ljuboviću, koji nam je ukazao čast i dao priliku da svojim glasovima uljepšamo ovu manifestaciju, naglasio je za NTV IC Ahmed Šadinlija, koordinator akademskog hora FIN-a Sarajevo.

Na ovoj svečanosti su najavljene aktivnosti koje će MIZ Kakanj realizovati u ramazanu sa učenicima medresa i studentima FIN-a koji su porijeklom iz Kaknja. Program koji su izveli mladi ljudi je potpuno osvježenje u Kaknju, a tome je svjedočio veliki broj vjernika u Bijeloj džamiji.

Continue Reading