Connect with us

ZE-DO KANTON

KUCZ ZDK oprema tim za spašavanje iz ruševina

27.01.2024.
ntvic.ba

Kantonalni štab civilne zaštite (KŠCZ) Zeničko-dobojskog kantona na redovnoj sjednici, kojom je predsjedavao novoimenovani komandant i ministar za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline Adnan Šabani, usvojio je Program utroška budžetskih sredstava i plan korištenja sredstava posebne naknade za zaštitu i spašavanje Kantonalne uprave civilne zaštite (KUCZ) za 2024. godinu.

Programom su predviđena sredstva u iznosu od 2.184.222,00 KM, od čega su namjenska sredstva 1.631.150,00 KM, a 553.072,00 KM sredstva iz budžeta ZDK-a.

Značajan dio sredstava planiran je za finansiranje rada i opremanje Operativnog centra i službi za spašavanje KUCZ te KŠCZ-a, a između ostalog planirano je i opremanje USAR tima za spašavanje iz gradskih ruševina, za što su predviđena sredstva u iznosu od 170.000,00 KM.

-Ideja o osnivanju manjeg USAR tima od oko 15 spasilaca nastala je nakon zemljotresa u Turskoj, gdje su naši spasioci imali zapaženu ulogu u spašavanju unesrećenih. USAR tim će djelovati u sastavu Službe za spašavanje sa visina, a biće opremljen kvalitetnom i certificiranom opremom, hidrauličnim razupiračima, pilama za rezanje čelika i betona te drugom opremom potrebnom za spasilačke akcije – rekao je Džavid Aličić, načelnik KŠCZ i direktor KUCZ ZDK.

Također, planirana su i sredstva za provođenje obuka službi za spašavanje i KŠCZ-a, tradicionalni Vatrogasni kamp pripadnika dobrovoljnih vatrogasnih društava, kao i zajedničku vježbu pripadnika gradskih službi civilne zaštite i Oružanih snaga BiH.

Adnan Šabani, ministar za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline i komandant KŠCZ-a rekao je da je opredjeljenje ovog štaba da se dio planiranih budžetskih sredstava od 200.000,00 KM odlukama Vlade dodijeli gradovima i općinama ovog kantona za sanaciju šteta, preventivno djelovanje i opremanje lokalnih službi spašavanja.

Press služba ZDK