Connect with us

ZE-DO KANTON

Inicijative za zaštitu prirode, uprkos intenzivnom zagovaranju nevladinog sektora, još uvijek na čekanju

29.01.2024.
ntvic.ba (M.K.)

Iako je BiH, kao potpisnica svih deklaracija koje se odnose na zaštitu prirode, obavezna da na svom području uspostavi minimalno 17 posto zaštićene teritorije, neke inicijative još uvijek čekaju na svoju realizaciju. Jedna od njih je uspostava parka prirode Babina-Tvrtkovac na području grada Zenica. Članovi nevladinog sektora, zagovarajući ovu inicijativu, angažovali su veliki broj stručnjaka u istraživanjima važnim za proces proglašenja ovog područja zaštićenim. Ta istraživanja neophodno je nastaviti, kako bi upotpunili stručne podloge, koje će biti dio dokumentacije potrebne za zakonsku zaštitu ovog teritorija.

Inicijativa o proglašenju parka prirode Babina-Tvrtkovac postoji već dugi niz godina na prostoru teritorije grada Zenica. Zagovaraju je ekološki aktivisti, građani i članovi različitih nevladinih organizacija, kako bi prirodne i kulturne vrijednosti stavili pod zakonsku zaštitu. Svi oni ujedinili su se u Mrežu za zaštitu prirode u BiH, s ciljem da rade na zagovaranju rješenja koja bi dovela do povećanja broja zastićenih područja.

-To isto radi i Eko forum kroz promociju vrijednosti budućeg parka prirode Babina-Tvrtkovac, koje kao takvo stoji u prostorno-planskoj dokumentaciji u Startegiji razvoja grada, samo što još nije zaštićeno zakonski na nivou ZDK u okviru aktuelnih zakonskih i faktičkih procesa na ovom području, izjavila je za NTV IC Kakanj, Sanja Stević iz Eko foruma.

Zahvaljujući angažmanu eksperata iz različitih oblasti na ovom području provedena su brojna istraživanja koja su rezultirala dokumentacijom koja bi trebala biti osnova za stručne podloge koje će biti dio procesa zakonskog proglašenja parka prirode Babina-Tvrtkovac.

-Imali smo u saradnju sa desetak stručnjaka iz različitih oblasti i to je prošle godine rezultiralo izradom elaborata koji je poslije prerastao u veći dokument, koji se sada zove valorizacija budućeg zaštićenog područja koji sadrži i ekonomske elemente tj. elemente ekonomske opravdanosti tog područja, istakla je Stević.

U okviru valorizacije i isticanja vrijednsoti biljnog i životinjskog svijeta, ali i kulturno historijskiog naslijeđa, neophodno je nastaviti istraživanja, ističu iz Eko foruma.

-Radimo na ostalim istraživanjima kao što su ekonomske koristi ovih krajeva, ali također bi trebalo da se poduzmu još dodatne aktivnosti, kako bi se ta analiza bioloških faktora odnosno prirodnih faktora i svih ostalih koji su bitni za ovu dokumentaciju, koja bi bila dovoljno kvalitetna za naučnu studiju. Ostaje nam još da analiziramo ponašanje prirode u godišnjim dobima koja nismo pokrili tako da ćemo raditi na tome, izjavila je Sanja Stević.

Iako nevladin sektor nije zadužen za obavljanje ovakvih vrsta istraživanja, aktivisti se bave volontiranjem s namjerom da doprinesu procesu proglašenja parka prirode i uspostavljanju zakonske zaštite nad vrijednom prirodom i kulturno-historijskim bogatstvom područja Babina Tvrtkovac.

Continue Reading