Connect with us

ZE-DO KANTON

Sve veći zadatak nevladinih organizacija, građana i ekoloških aktivista na zagovaranju inicijativa o zakonskoj zaštiti prirodnih područja

30.01.2024.
ntvic.ba (M.K.)

Opća situacija u Bosni i Hercegovini je ogledalo stanja u oblasti zaštite prirode. Nepoštivanje osnovnih zakonskih normi i neplanski razvoj doveli su do velikih devastacija okoliša, a time i visokovrijednih prirodnih područja. Zbog toga je sve veći zadatak nevladinih organizacija, građana i ekoloških aktivista zagovaranje inicijativa o zakonskoj zaštiti prirodnih područja.

Članovi Eko foruma kroz dugogodišnje djelovanje zagovaraju i iniciraju promjene u Zenici, Zeničko-dobojskom kantonu i Bosni i Hercegovini s ciljem postizanja visokih standarda zaštite okoline i principa održivog razvoja. Uloga civilnog društva u zaštiti prirode je od velikog značaja i kada je riječ o praćenju rada i djelovanja donosioca odluka, privrednika i stanovništva, kao i neracionalno korištenje prirodnih resursa, što bi zbog nedovoljne ekološke osviještenosti moglo uticati na degradaciju životne sredine.

-Da nije građana koji su osviješteni, koji su aktivni ili u nevladinim organizacijama, neformalnim udruženjima građana ili kao pojedinci, mi vjerovatno ne bismo znali za korporacije koje nas ugrožavaju svojim projektima, koji nisu u skladu sa zakonima i pravilima Evrope. Ne bismo znali za to u kolikoj mjeri male hidrocentrale ugrožavaju biljni i životinjski svijet i sve ekosisteme, ne bismo znali za inicijative i pokušaje da se ugrozi priroda tamo gdje je već zaštićena, izjavila je za NTV IC Kakanj, Sanja Stević iz UG Eko foruma Zenica.

Zagovaranjem inicijative o zaštiti područja Babinskog sliva i planine Tvrtkovac, ne samo da bi se prirodna i kulturna bogatstva sačuvala za buduće generacije nego bi brojne benfite ostvarili i stanovnici sela koja se nalaze u blizini budućeg parka prirode, smatraju iz Eko foruma.

-Radi se o tome da bi ljudi koji tu žive imali jako puno mogućnosti da se sami razvijaju da unaprijede svoju poljoprivrednu proizvodnju, da se povezuju sa drugim poljoprivrednim proizvođačima i firmama i da od toga imaju mogućnost da idu prema grantovima EU, istakla je Sanja Stević.

Iako se još uvijek čeka da se inicijativa o zaštiti parka prirode Babina-Tvrtkovac nađe pred vijećnicima Grada Zenica, građani i članovi udruženja Eko forum, nastavljaju realizovati aktivnosti u zagovaranju ove ideje.

-Naravno ne odustajemo, idemo dalje, borimo se da ova inicijativa prođe sve one neke zakonodavne nivoe, nivoe odlučivanja kada govorimo o zakonskoj i pravnoj zaštitti ovog prostora, izjavila je Sanja.  

Potiskivanje tema o zaštiti prirode iz pažnje javnosti može dovesti do nemarnog odnosa lokalne zajednice i okoline prema šumskim i prirodnim bogatsvima. Zato je veoma važno da inicijative i ideje o aktivnostima zaštite prirode, dolaze i od strane nevladinih organizacija i ekoloških aktivista koji će svojim djelovanjem povući osnovne inicijalne poteze za zaštitu prirode, njihov zadatak je da svojim aktivnostima stvore poželjnu klimu u javnosti koja će rezultirati pokretanjem zakonske procedure o zaštiti područja.

Continue Reading