Connect with us

KAKANJ

Mirnom šetnjom Kakanjci i Kakanjke odali počast žrtvama srebreničkog genocida

11.07.2023.
ntvic.ba (I. Š.)

Mirnom šetnjom od Sahat kule do Gradskog spomen parka brojni Kakanjci i Kakanjke danas su odali počast žrtvama srebreničkog genocida. Učenjem fatihe, minutom šutnje i uz jednominutni zvuk sirene, i 28. godina od genocida u Srebrenici, Kakanj je i ovoga dana dijelio tugu i bol sa Srebrenicom.

Zvuk sirene koja je tačno u 12 sati puštena u znak sjećanja na žrtve genocida koji se dogodio u Srebrenici i građane Kaknja podsjetio je na ratna dešavanja devedesetih. Genocid u Srebrenici za bh građane ma gdje bili bolna je rana i svake godine 11. jula BiH tuguje. Svoju solidarnost, empatiju, tugu i bol Kakanjci su danas kao i svake prethodne godine podijelili sa Srebrenicom.

– Evo nakon obilaska Potočara 10. jula gdje smo posjetili naše Kakanjce koji učestvuju u Maršu mira i čestitali im što su prešli dionicu od stotinu km bez povreda i problema, danas smo upriličili Mirnu šetnju kroz naš grad. Pozvali smo sve naše sugrađane, sve uposlenike javnih ustanova, privatnih i javnih preduzeća, nevladine organizacije, vrtiće, puno djece smo danas vidjeli. Jako me raduje što evo na današnji dan 11. jula kada se sjećamo žrtava genocida u Srebrenici toliko veliki broj ljudi je odao počast i sjetio se na ovaj način, kazao je Mirnes Bajtarević, načelnik Općine Kakanj

Uz poruku „ Srebrenico Kakanj zaboravit’ neće „ sve generacije građana, oni stariji ali i mnogo djece i mladih svojim su prisustvom pokazali da će i oni pamtiti i učiti o 1995. godini, o Srebrenici i zlu koje se desilo jednog toplog jula, dana kada se zaledio jedan grad.

– Ovo je ustvari poruka da kada se dobro organizujemo i kada svi jesmo ujedinjeni oko jedne ideje možemo učiniti velike stvari. Hvala našim sugrađanima koji su na ovaj način pokazali da smo uz građane, da smo uz žrtve i da smo uz porodice žrtava genocida Srebrenice i vjerujem da će ovo biti podstrek da sve druge događaje koje budemo obilježavali kao što je 11. juli i sve u Kaknju obilježimo u velikom broju poručio je Mirnes Bajtarević, načelnik Općine Kakanj

Ovi kadrovi pokazuju da Kakanjci neće dopustiti da se genocid u Srebrenici zaboravi. Zato je u obavezi svima da istinu o genocidu i ratnim dešavanjima prenose na mlađe generacije, da se ne zaboravi i ne ponovi!

Continue Reading