Connect with us

KAKANJ

Na području Medžlisa Islamske zajednice Kakanj uslovi za odvijanje mektebske nastave na zavidnom nivou

30.10.2023.
ntvic.ba (A.K.)

U vremenu u kojem živimo, razvoj tehnike i tehnologije doprinosi napretku društva u različitim oblastima života, pa tako i u obrazovanju i radu s djecom. Samim tim moderne tehnologije umnogome doprinose i kvalitetnijem izvođenju mektebske nastave. Na području Medžlisa Islamske zajednice Kakanj, uslovi za odvijanje mektebske nastave su na zavidnom nivou, obzirom da je većina mekteba opremljena savremenim tehnološkim pomagalima.

Opremljenost učionica je jedan od faktora u savladavanju gradiva u mektebskoj nastavi. Imajući u vidu važnost mekteba i mektebske nastave, Medžlis Islamske zajednice Kakanj je u proteklih dvadesetak godina intenzivno radio na digitalizaciji nastavnog plana i programa koji se izučava u mektebu. Kako kaže glavni imam  Sulejman ef. Čeliković, većina mekteba na području kakanjskog Medžlisa je opremljena najsavremenijom opremom za rad,  te na taj način teže da budu u korak s vremenom u kome danas mladi žive, ali i oni koji rade sa njima.

– Oko 26 učionica, mi smo opremili savremenim pomagalima i prešli smo na jedan veći nivo u radu sa polaznicima mektebske nastave. Među prvima smo uradili i sufaru, a onda smo je prebacili u elektronsku formu. Kasnije smo uradili aplikaciju za olakšano učenje sufare i uvakufili je da je koristi čitav svijet, kazao je za NTV IC Sulejman ef. Čeliković, glavni imam MIZ Kakanj.

Među mektebima koji raspolažu kvalitetnim uslovima za rad jeste i mekteb u džematu Kakanj dva u kojem ima oko 250 polaznika mektebske nastave koji su raspoređeni u tri nivoa. Mektebska nastava u ovom džematu se prvobitno održavala u prostorijama vatrogasnog doma. Džemat je izgradio novu džamiju a sa njom dobio i najbolje uslove za rad sa djecom.

-Koristimo sva pomagala koja su nam dostupna, od internet sadržaja kojima potkrepljujemo naše lekcije i nastavne jedinice u mektebu. Radimo i sufaru uz pomoć web sajtova, tedžvida, zatim lekcija koje smo mi prilagodili svojim učenicima. Djeca vole da vide određene video klipove, snimke i video prezentacije, istakao je za NTV IC Senad ef. Kobilica, muallim u džematu Kakanj II.

Kako su naglasili iz Medžlisa Islamske zajednice Kakanj, polaznicima mektebske nastave omogućeni su neophodni uslovi za rad, kako bi što lakše naučili ali i razumjeli  gradivo koje izučavaju na nastavi. Također, vjerski službenici koji rade sa djecom prolaze kroz razne vrste edukacije, kako bi na najjednostavniji način prenijeli znanje djeci u mektebu.

Jer mekteb ima veliki značaj u životu svakog muslimana i muslimanke. Cilj ove ustanove je da se kroz odgojno – obrazovni rad polaznici upoznaju sa vrijednostima i propisima Islamske vjere, te da ih usvoje i praktikuju kroz život.

Continue Reading