Connect with us

KAKANJ

Mještani Brnjica od nadležnih traže adekvatna saobraćajna rješenja na putnoj komunikaciji Donji Kakanj – Brnjic

30.10.2023.
ntvic.ba (I.Š.)

Stanje putne dionice Donji Kakanj-Brnjic za mještane sa područja Brnjica, ali i svih mjesnih zajednica koje gravitiraju ovom području uvijek je aktuelna tema. Dionica puta od Donjeg Kaknja prema Brnjicu velikim dijelom prolazi kroz rudničko radilište. Nakon protesta mještana Donjeg Kaknja i Mramora, tokom ljeta izgrađen je alternativni put od Donjeg Kaknja do skretanja za selo Mramor. Međutim, saobraćanje od raskrsnice za selo Mramor prema Brnjicu i dalje se u jednom dijelu odvija preko radilišta, trasom puta koja se izmješta u skladu sa rudničkim radovima. Mješatani traže rješanja. 

Saobraćanje kroz rudničko radilište, uz teretna vozila i mašine, svakodnevnica je za mještane sa područja Brnjica. Mještani ponovo ukazuju na ovaj višedecenijski problem. Od nadležnih traže izgradnju dionice puta koja će obezbijediti sigurne uslove za saobraćanje. Predstavnici mjesnih zajednica sa područja Brnjica su sa predstavnicima privrednih subjekata koji dio svojih poslovnih aktivnosti obavljaju na ovom području, te sa načelnikom Općine Kakanj, održali sastanak s ciljem pronalaženja privremenog rješenja.

-Nije došlo do pomaka, nema nikakvog dogovora čak nije bio niti jedan zaključak. Smatram da nema razumjevanja za neše probleme pa ni volje da se oni riješe. Izuzev predstavnika TC Kakaknj koji su uvijek bili susretljivi. Neka stanovništvo odluči. Ako dođe do spontanih okupljanja i nekakvih vrsta blokada, mi ćemo se naravno ponovo morati sastajati jer stanovništvo je već sad uznemirano kazao je Safet Šahman, predsj. MZ Krševac.

Osim što ukazuje na problem nedefinisanja i nepostojanja jedne dionice pute, upravo ove koja danas prolazi kroz radilište, Šahman, u ime mještana sa područja Brnjica, poziva Općinu Kakanj da ubrza proces puštanja u upotrebu novoizgrađene dionice puta, koja počinje iznad radilišta, a završava u mjestu Kondžilo.

-Mislim da je krajnje vrijeme, ja znam da tamo ima puno problema po pitanju tog puta, ali procesi dobijanja upotrebne dozvole, radovi su pri kraju, mislim da to mora ići puno brže, puno efikasnije, dodaje Šahman.

Godinama mještani Brnjica čekaju kompletiranje izfradnje funkcionalne saobraćajnice na ovom području. U obećanja više ne vjeruju.

-Postoji neka vrsta obećanja ovako usmenog da će sredinom naredne godine najkasnije postojati stalna trasa puta da će biti taj proces okončan zbog njihovih potreba ne nas kao stanovništa, kazao je za NTV IC Safet Šahman, predsjednik Savjeta MZ Krševac.

Mještani sa područja Brnjica, prema riječima našeg sagovornika, više nisu samo razočarani – ogorčeni su. Smatraju da je stanovništvo ovog područja osuđeno na čekanje – čekanje izgradnje saobraćajnice, čekanje puštanja u funkciju. I ovakav indolentan odnos je, prema riječima Šahmana, razlog masovnog iseljavanja stanovništva sa područja Brnjica – što otvara niz drugih pitanja i problema u našoj lokalnoj zajednici.