Connect with us

KAKANJ

Na području općine Kakanj nalaze se brojna nalazišta minerala i kristala

19.12.2023.
ntvic.ba (A.T.)

Područje općine Kakanj raspolaže sa veoma raznolikim geološkim sastavom. Na različitim lokalitetima nalaze se brojna nalazišta minerala i kristala. Faris Mušija već deset godina bavi se istraživanjem u oblasti geologije.

Kakanjac Faris Mušija gotovo deset godina se bavi istraživanjem minerala, kristala, stijena i fosila. U proteklim godinama, Mušija je na različitim lokacijama, ne samo u Kaknju nego i u drugim gradovima Bosne i Hercegovine, pronašao različite mineralne i kristale, te formirao i vrijednu zbirku. Njegovu bogatu zbirku krase minerali koje je pronašao na području općine Kakanj.

-Želim prije svega da izdvojim mineral pirit, to je željezov sulfid. Zatim mineral gips koji je sa površinskog kopa greben. Također, sam pronašao mineral prenita, koji spada u rjeđe minerale. Njega sam pronašao na području Ponijera. I na kraju, tu je i mineral heolandid, koji je također pronađen na Ponijerima, kazao je za NTV IC istraživač Faris Mušija.

Kada je riječ o geologiji i mineralogiji, područje općine kakanj je još uvijek neistraženo, smatra Mušija, i dodaje da je na ovom području moguće pronaći vrijedne primjerke minerala i kristala.

-Područje Kaknja je prije svega neistraženo što se tiče geologije i mineralogije. Zbog svog geološkog bogatstva i baštine, postoji velika mogućnost da se na ovom području pronađu veoma interesantni i rijetki primjerci minerala i kristala, dodao je Mušija.

Ovaj mladi istraživač, zaljubljenik u prirodu i prirodna bogatstva veći dio svog slobodnog vremena posvećuje traženju i izučavanju raznih minerala i kristala, poručuje da Bosanci i Hercegovci nisu ni svjesni prirodnih bogatstava koja se kriju u našoj zemlji.

Continue Reading