Connect with us

KAKANJ

U ZDK, u odnosu na prošlu godinu, povećan broj saobraćajnih nezgoda

19.12.2023.
ntvic.ba (A.K.)

Na području ZDK u prvih jedanaest mjeseci tekuće godine evidentirana je 2.621 saobraćajna nezgoda, kojom prilikom su lakše i teže povrijeđene 883 osobe, dok su smrtno stradale 24 osobe. U odnosu na isti period prošle godine, broj saobraćanjih nezgoda je povećan.

Najčešći uzroci saobraćajnih nesreća, prema podacima MUP-a ZDK, su neprilaogođena brzina stanju na putevima, vožnja pod dejstvom alkohola, nepoštivanje saobraćanih propisa, odnosno preticanja, nedržanje odstojanja između vozila, te nepoštivanje vertikalne i horizontalne signalizacije. U pogledu kategorije puta najviše saobraćajnih nesreća se desilo na ulicama u naseljima, a zatim na ostalim kategorijama puteva. Prema trenutnom stanju, broj saobraćajnih nezgoda je, u odnosu na isti period prethodne godine, povećan.

-Kada je u pitanju područje općine Kakanj za jednaest mjesci ove godine dogodile su se 259 saobraćajne nesreće u kojima su tri lica smrtno stradala dok su 64 lica teže i lakše povrijeđena. U istom periodu 2022.godine na području općine Kakanj dogodilo se 240 saobraćajnih nezgoda u kojima, na sreću, nije bilo smrtno stradalih dok su 53 osobe teže i lakše povrijeđene, istakao je Samir Valentić, portparol Uprave policije MUP-a ZDK.

Policijski službenici su radi poboljšanja stanja u oblasti bezbjednosti saobraćaja u proteklom periodu poduzimali značajne aktivnosti – preventivne i represivne mjere, formirane su interventne patrole, te je za počinjenje prekršaja i krivičnih djela sankcionisano blizu 70.000 učesnika u saobraćaju. Značajnu ulogu u otkrivanju nepravilnosti u saobraćaju ima i specijalno vozilo, tzv. presretač.

-Cilj interventnih patrola je da se pojačanim prisustvom na terenu evidentiraju i sankcionišu teži prekršaji u saobraćaju odnosno bahati vozači koji svojim ponašanjem u saobraćaju ugrožavaju sve druge učesnike, istakao je portparol Valentić.

Ministarstvo unutrašnjih poslova ZDK će i u narednom periodu intenzivirati mjere i radnje s ciljem da se počinioci prekršaja i krivičnih djela u saobraćaju adekvatno sankcionišu. Cilj MUP-a je, prema riječima Valentića, poboljšati sigurnost odvijanja saobraćaja na svim putevima ZDK kako bi se preventivno djelovalo i u konačnici uticalo na smanjenje broja nesreća.