Connect with us

KAKANJ

Obilježen 21. juni – Dan sjećanja na šehide semizovačkog ratišta

21.06.2023.
ntvic.ba (I.Š.)

Danas je u mjestu Ljubina, u blizini Semizovca, obilježen 21. juni – Dan sjećanja na 13 šehida Trećeg manevarskog bataljona Kakanj. 13 kakanjskih boraca živote za slobodu dali su u drugoj polovini 1995. godine na semizovačkom ratištu u operaciji deblokade Sarajeva. Porodice šehida, boračka udruženja, predstavnici vjerskog i političkog života i drugi građani svojim su prisustvom uz prigodan program i polaganje cvijeća odali počast najboljim bosanskim sinovima.

Neimarlija Enez, Pašo Kubat, Haris Ljubović, Faik Zaimović, Selver Hodžić, Nusret Mehić, Husein Salkić, Zijad Banjić, Hasan Brkić, Nedžad Čišija, Nijaz Junuzović, Denis Amidžić, Vahdin Bjelopoljak-svoje živote dali su za odbranu BiH. Njihovi saborci, članovi porodica i prijatelji i danas na ovom mjestu su odali počast hrabrim bosanskim sinovima koji su nas zadužili da na mlađe generacije prenosimo istinu o ratnim dešavanjima iz devedesetih. Sa mnogo emocija, ratnih godina  prisjetio se  i Mevludin Delibašić pripadnik 3. manevarskog bataljona i prisutnima je sa ovog mjesta  poslao važne poruke.

-Meni je drago kad vidim ljude u ovolikom broju koji su došli ovdje iako vremenski uslovi nisu najidealniji. Ti borci koji su bili na ovoj cesti prije 28. godina i danas su tu i ništa im nije teško. U isto vrijeme mi je žao što nas nema više i na ovom i na drugim mjestima gdje se nalaze spomen obilježja, jer ako se mi ne budemo sjećali tih naših šehida, ne vjerujem da će se naša djeca, unučad i ostali sjećati. Još jednom bi pozvao sve da se odazivaju na ovakva obilježja i drago mi je da se sjećamo i mi dok smo živi ćemo dolazti i sjećati se naših šehida, kazao je  Mevludin Delibašić, pripadnik Trećeg manevarskog bataljona.

A da bi generacije rođene devedesetih i sve buduće generacije znale istinu o agresiji na BiH mora se raditi puno više od promocije kulture sjećanja. Obilježavanje ovakvih datuma je važno, kao i prisustvo svakog pojedinca da bi se imene sa ove ploče sačuvala od zaborava, kao i sve ono čemu ovaj spomenik svjedoči. Ipak, o historijskim činjenicama i odbrambeno-oslobodilačkom ratu mora se govoriti i u školama.

-Ono što trebamo da radimo jesu ustvari časovi historije za mlade generacije, za učenike osnovnih i srednjih škola i studente i generalno za sve sugrađane. Tako da to neko sjećanje na naše najbolje sinove, na odbranu od agresije ponovo naglašavam, ne rata, nego odbranu od agresije da prenesemo mladim generacijama da oni znaju ko, gdje, šta je ratovao, dao svoje živote, da bi oni danas slobodno mogli kročiti suverenom BiH, kazao je Mirnes Bajtarević, načelnik Općine Kakanj.

Program upriličen povodom obilježavanja 28. godišnjice semizovačkog ratišta i sjećanja na 13 kakanjskih šehida kod svih prisutnih svake godine na ovaj dan probudi različite emocije. Članovi porodica šehida na ovakvim su skupovima suzdržani i tihi, razmišljajući kako je moglo biti da se zlo iz devedesetih nije desilo.