Connect with us

KAKANJ

Novi slučajevi pojave divljači u naseljenim mjestima, u Javoru mještani uočili medvjeda

21.06.2023.
ntvic.ba (A.K.)

Stanovnici MZ Papratnica ovih dana su u velikom strahu zbog, kako kažu, pojave medvjeda na ovom području. U nekoliko navrata zabilježeni su slučajevi napada na stada sitne i krupne stoke. I ovaj slučaj otvara pitanja zašto se divljač sve češće pojavljuje u naseljenim mjestima, ko je zakonom zaštićen, a ko prepušten sam sebi.

Pojava divljači u naseljenim mjestima sve je učestalija. Osim divljih svinja koje iz šuma silaze u naseljena mjesta i uništavaju poljoprivredne usjeve, u selu Javor, koje pripada MZ Papratnica, prije nekoliko dana, prema riječima mještana, pojavio se medvjed. Mještaninu Enveru Čosiću medvjed je napao na stado ovaca.

-U zadnje vrijeme sam primjetio da je moj pas koji se nalazio u neposrednoj blizini zagrađenog dijela u kojem su bile ovce agresivan. Unuci su me obavijestili da se u blizini moje njive nalazi rastrgnuta ovca. Odmah sam došao da vidim o čemu se radi i vidio sam da je moj ovan do pola pojeden, izjavio je Enver Čosić, mještanin sela Javor.

Napad na ovce Enver je prijavio PS Kakanj, nakon čega su na lice mjesta izašli policijski službenici i veterinar koji su sačinili službenu zabilješku. O cijelom slučaju upoznato je i Lovačko društvo „Srndać“ Kakanj. Prema riječima glavnog lovovođe ovog društva, lovačkoj sekciji koja djeluje na ovom području date su smjernice za postupanje u ovakvim situacijama i pružanju pomoći lokalnom stanovništvu.

-Odmah smo moja porodica i ja obavijestili policiju, policijski službenici su zajedno sa veterinarom izašli na lice mjesta i sačinili zapisnik. Medvjed je napao i na stado krupne stoke kod mog komšije koji je čuo da su krave uznemirene i premjestio ih u štalu i na taj način uspio da ih spasi, istako je Enver.

Donedavno su mještani ruralnog područja zbrajali štete u poljoprovredi koje danima nanose divlje svinje. Sada su u strahu i od medvjeda. Stoga opreza nikad dosta, posebno u mjestima gdje je primjetan silazak divljači u naseljena mjesta.

-Narod bere glive i ide u šumu. Medvjeda ali i ostalo divljač moguće je sresti jer je to njihovo prirodno stanište. Moj komšija Ekrem je medvjeda vidio na Rogama, a imam informaciju i da je u selu Desetnik medvjed napao tele. Znači, medvjed ili više njih su tu oko nas, naglašava Enver.

Mještani zabrinuti za svoju sigurnost. Zakoni i propisi u ovoj oblasti jasni a nadležnosti podijeljenje. Zato i ovaj slučaj otvara pitanja zašto se divljač sve češće pojavljuje u naseljenim mjestima, ko je zakonom zaštićen a ko prepušten sam sebi. Nadoknadu za nastalu štetu moguće je ostvariti putem resornog ministarstva samo ukoliko su ranije poduzete sve propisane mjere zaštite.

Continue Reading