Connect with us

KAKANJ

Ove godine na hadž iz Kaknja putuje 45 hadžija, među njima je i Reuf Junuzović

12.06.2023.
ntvic.ba (A.T.)

Prva grupa od 284 budućih hadžija i hadžinica iz Bosne i Hercegovine krenula je jutros sa Međunarodnog aerodroma u Sarajevu za Medinu, kako bi u narednim danima obavila hadž, petu islamsku dužnost. Ove godine na hadž iz Kaknja putuje 45 hadžija. Prije puta ka ispunjenju najveće vjerske dužnosti svakog muslimana, mi smo posjetili Reufa Junuzovića, koji sa posebnim emocijama govori o ovom najvažnijem životnom putovanju.

Reuf Junuzović iz kakanjskog naselja Bičer, imao je priliku prošle godine obaviti petu Islamsku dužnost, hadž. Ove godine će ponovo biti na svetim mjestima u Mekki i Medini. Naime, obrede Hadža obavit će za svoju umrlu majku, te će na taj način ispuniti njenu želju.

-Prošle godine sam obavio petu Islamsku dužnost, hadž, također sam našao i čovjeka koji je obavio hadž za moga babu rahmetli. Ove godine idem da obavim obrede hadža za moju umrlu majku. Ove godine sa mnom na sveta mjesta ide i sestra i tetka, istakao je Reuf Junuzović.

Reuf ističe da će mu ove godine biti mnogo lakše izvršiti obrede hadža, obzirom da već ima određeno iskustvo, koje će mu umnogome olakšati. 

-Bit će mi ove godine lakše, jer sam već jednom bio na hadžu i trudit ću se da pomognem sestri i tetki koliko god budem mogao, jer one idu prvi put na hadž, naglasio je Junuzović.

Ove godine u organizaciji Ureda za hadž i umru Bosne i Hercegovine putuje 2200 hadžija, 200 ih je iz dijaspore .  U taj broj je uračunato i rukovodstvo hadža, odnosno certificirani vodiči i medicinski tim. Hadžije su raspoređene u 47 grupa, a polazak je planiran od 12. od 15. juna sa Međunarodnog aerodroma Sarajevo.

Continue Reading