Connect with us

KAKANJ

Članice Udruženja Ona je svjetlost – podrška i pomoć oboljelima od karcinoma

13.06.2023.
ntvic.ba (I.S.)

Broj oboljelih od karcinoma u BiH u stalnom je porastu. Dugo čekanje na preglede, medicinski aparati za rano dijagnosticiranje bolesti koji nisu u funkciji, nerijetko i nedostatak lijekova samo su neki od problema sa kojima se susreću oboljeli od karcinoma. Sa ovim problemima susreću se i članice kakanjskog udruženja “Ona je svjetlost”, koje zajedničkim djelovanjem nastoje biti podrška svima koji vode borbu sa karcinom.

Ujedinjene u borbi sa najčešćim zločudnim malignim oboljenjima članice Udruženja “Ona je svjetlost” zajedničkim snagama nastoje biti podrška jedna drugoj, ali i podrška u prevazilaženju ponekad dugog čekanja na preglede, dijagnoze i terapije. Dugo čekanje na preglede, medicinski aparati za rano dijagnosticiranje bolesti koji nisu u funkciji, nerijetko i nedostatak lijekova samo su neki od problema sa kojima se susreću žene oboljele od karcinoma dojke.

-Ovom prilikom želim da naglasim problematiku s kojom se žene inače suočavaju, to je nedostatak citostatika, dugo čekanje na terapiju. Poznato je da zadnje tri sedmice aparat nije radio u Zenici. Ja pozivam sve žene da se odazovu, da dodju u naše Udruženje kako bi omogućili svima lakši put do citostatika, istakla je Medina Alić, predsjednica udruženja “Ona je svjetlost” Kakanj.

Pored brojnih problema sa kojima se susreću onkološke pacijentice sa područja naše općine, članice udruženja “Ona je svjetlost” nastoje da zajedničkim snagama riješe i problem odlaska na terapijsko liječenje u Kantonalnu bolnicu Zenicu.

-Problem žena oboljelih od karcinoma dojke veže se isto tako i za prevoz do bolnice. I tu možemo pomoći tako što ćemo omogućiti prevoz, ili nači neki drugi zajednički način da se obezbijedi terapija, naglasila je Alić.

Uz podršku ženama oboljelim od carcinoma u ovom udruženju velika pažnja posvećuje se i preventivnim pregledima koji su od ključne važnosti za dijagnosticiranje bolesti i sam ishod liječenja.

Apelujem isto tako za sve zdrave žene, da se na vrijeme javljaju na preglede, jer sam skrining i na vrijeme otkrivena bolest od velike je važnosti, istakla je Alić.

Karcinom dojke najčešće je maligno oboljenje kod žena i uzrokuje svaku petu smrt u ženskoj populaciji. Preventivni pregledi jedini su garant uspješnog liječenja kako bi se bolest otkrila u početnoj fazi kada je liječenje jednostavnije, a šanse za izlječenje sve veće, poručeno je iz ovog Udruženja.

Continue Reading