Connect with us

KAKANJ

Na području Medžlisa Islamske zajednice Kakanj uspješno završena mektebska godina                                                

13.06.2023.
ntvic.ba (A.T.)

Posljednjih nekoliko godina, hatme,  na području MIZ Kakanj nisu završni ispiti nego svojevrsne priredbe, na kojima se na jedan svečani način, uz Kur’an, ilahije, recitacije i druge sadržaje, obilježi završetak mektebske godine. Mi smo posjetili džemat Tičiće u kojem je upriličena svečanost  za više od 50 polaznika mektebske nastave.

Ovogodišnje hatme upriličene su u svih 30 džemata na području MIZ Kakanj u periodu od 1 do 11 juna. Na taj način uspješno je završena mektebska godina koju je pohađalo više od 2.000 polaznika. Roditelji, rodbina i džematlije bili su dio ovog važnog za djecu, događaja.

-S obzirom da su ovo moje prve hatme od kako sam došao u ovaj džemat, mogu slobodno reći da sam zadovoljan. Mada uvijek može bolje, a tako će uz Allahovu pomoć iduće godine i biti, kazao je Mufid ef. Halilović, imam u džematu Tičići.

Na ovoj svečanosti dodijeljene su i nagrade najuspješnijim učenicima koji su ostvarili zapažene rezultate na takmičenju iz vjerske pouke na nivou MIZ Kakanj. Među njima je i Džejla Halilović, polaznica trećeg nivoa mektebske nastave.

-Osvojila sam 13 mjesto i hvala Allahu jako sam zadovoljna sa rezultatima koje sam postigla. Moglo je bolje, ali sljedeće godine ako Bog da, ako budem išla, trudit ću se da osvojim što bolje mjesto, istakla je Džejla Halilović, polaznica mektebske nastave u džematu Tičići.

Glavni imam MIZ Kakanj je istakao da je zadovoljan proteklom mektebskom godinom.

-Nakon pandemije koju smo imali, ovo je izvanredan uspjeh. Obzirom da su imami određeno gradivo ponavljali sa polaznicima iz prethodne mektebske godine, zbog online nastave u kojoj pojedine lekcije, djeca nisu uspjela savladati do kraja, ja sam ipak zadovoljan, naglasio je Sulejman ef. Čeliković, glavni imam MIZ Kakanj.

Glavni imam je istakao da su  ovogodišnje hatme na području MIZ Kakanj bile jedne od najposjećenijih i najorganizovanijih do sada. Također, važno je istaći da kakanjski Medžlis ima više od 1500 polaznika mektebske nastave koji uče u Kur’anu. Sistematičnim i metodičnim pristupom te inovativnim metodama u nastavi, u Medžlisu vjeruju da je moguće postići i bolje rezutate u radu s djecom, nego što je to bilo do sada.

Continue Reading