Connect with us

KAKANJ

UPFBiH uputio urgenciju poslanicima za razmatranje propisa radi povećanja plata u realnom sektoru

13.06.2023.
ntvic.ba

Udruženje poslodavaca u Federaciji BiH (UPFBiH) uputilo je urgenciju rukovodstvu Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH da se na dnevni red sjednice Predstavničkog doma zakazane za 21. juni uvrste zakon o izmjenama i dopunama Zakona o doprinosima Federacije BiH i zakon o dopuni Zakona o porezu na dohodak FBiH.

Udruženje poslodavaca u Federaciji BiH izrazilo je razočarenje što na dnevni red sjednice nisu uvršteni materijali koje je UPFBiH ranije, direktno ili indirektno predlagalo i dostavljalo, a posebnu zabrinutost izražavaju zbog nepostojanja interesa od rukovodstva i poslanika Predstavničkog doma Parlamenta FBiH za usvajanje ova dva prijedloga izmjena i dopuna zakona, čije bi usvajanje omogućilo poboljšanje standarda zaposlenih.

“UPFBiH je još krajem prošle godine dostavilo više prijedloga koji se odnose na potrebu hitnog poboljšanja položaja radnika u Federaciji BiH kroz usvajanje propisa kojima bi se omogućilo da privremeno, do donošenja trajnih sistemskih rješenja, Parlament Federacije BiH usvoje prijedlog rješenja kojima bi se omogućilo da poslodavci isplate plate radnicima uvećane do 400 KM, a da se država odrekne dijela uplata za poreze i doprinose za taj uvećani iznos plate”, podsjećaju iz UPFBiH.

Uprkos obećanjima političkih stanaka koje čine većinu u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH da će izmjene i dopune zakona biti brzo razmatrane i dobiti njihovu podršku to se do danas nije desilo. Sa približavanjem godišnjih odmora, dodatno zabrinjava sve izvjesniji scenarij da se čak ni ova privremena rješenja neće naći na dnevnom redu Predstavničkog doma Parlamenta FBiH u skoro vrijeme, tako da postoji opasnost da i ova godina bude „izgubljena“ kada su u pitanju rješenja koja bi dovela do povećanja plaća zaposlenih, boljeg životnog standarda građana i barem djelomičnog zaustavljanja odlaska radnika iz Bosne i Hercegovine.

“Upravo zbog toga još jednom podsjećamo poslanike na važnost ovog pitanja i molimo, predlažemo da se izmjene i dopune zakona uvrste na dnevni red do početka sjednice u skladu sa važećim procedurama”, navode iz UPFBiH.

Iz UPFBiH podsjećaju da im nikada nije odgovoreno na inicijativu i zahtjev za održavanje hitne tematske sjednice, na kojoj bi bili razmatrani problemi sa kojima se suočava privreda Federacije BiH, među kojima je nedostatak kvalificirane radne snage i odlazak radne snage, jedno od gorućih.

Iako je to davno obećano, ni izvršna ni zakonodavna vlast u Fedxeraciji BiH još nisu oformile čak ni radnu grupu za pripremu fiskalnih zakona, što direktno ukazuje da u FBiH nećemo tako skoro imati prijedlog trajnih, sistemskih rješenja, a posebno je zabrinjavajuće saznanje da čak i kada jednom stupe na snagu Zakon o doprinosima i Zakon o porezu na dohodak prema izjavama nadležnih bit će potrebno više od devet mjeseci da se isti počnu operativno primjenjivati.

Zbog svega navedenog, iz UPFBiH traže da rukovodstvo i poslanici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH uvrste izmjene i dopune navedenih ad hoc zakona na dnevni red sjednice zakazane za 21. jun, tim prije što su ova rješenja dobila jednoglasnu podršku Ekonomsko-socijalnog vijeća za teritoriju Federacije BiH, saopćeno je iz UPFBiH.