Connect with us

KAKANJ

Obilježena 30. godišnjica deblokade MZ Ričica

13.06.2023.
ntvic.ba (A.K.)

U organizaciji Medžlisa IZ Kakanj, džemata Kraljeva Sutjeska i Organizacije porodica šehida i poginulih boraca Općine Kakanj a u povodu obilježavanja 30. godišnjice deblokade MZ Ričica na spomen česmi u mjestu Živalji danas je upriličen vjerski program. Prigodnim učenjem i dovama prisutni su se sjetili šehida ovog kraja koji su svoje živote dali za odbranu svoje domovine.

U svim džematima na području MIZ Kakanj u kojima su izgrađena šehidska obilježja svake godine se prouče mevludi i dove za kaknjske šehide koji su svoj život dali za odbranu vjere, časti, imetka i domovine. Za odbranu domovine  u periodu od 1992-1995 godine svoje živote dala su 34 šehida kako sa područja Ričice tako i drugih mjesta a čija imena su uklesana na ovoj spomen česmi.Tradicionalno i ove godine, proučen je mevlud, pročitana imena šehida i u njihovu čast položeno je cvijeće na šehisdko obilježje.

-Mi se tradicinalno svake godine okupimo na ovom mjestu da se sjetimo naših i svih bosanskih šehida.Ono što je specifično i jedinstveno je da je ovo jedino šehidsko obilježje na području općine Kakanj na kojem su uklesana imena šehida koji su vezani za ovo ovdje područje ali i onih koji su iz drugih mjesta a živote su dali da oslobode ove ovdje krajeve, istakao je Amel ef. Spahić-imam džemata Kraljeva Sutjeska.

Mevlud u čast šehida ovog kraja bio je prilika da se mještani, rodbina, porodice šehida i poginulih boraca kao i predstavnici Općine Kakanj, Medžlisa IZ Kakanj i Udruženja porodica šehida i poginulih boraca prisjete dana kada je Ričica odbranjena od strane agresora. Saglasni su da je važno čuvati i njegovati sjećanje kako na ove, tako i na sve ostale kakanjske ali i šehide BIH.

-Još jedno obilježavanje i sjećanje na šehide ovdje u Živaljima na kojem smo se okupili da iskažemo poštovanje prema šehidima koji su svoje živote dali za odbranu vjere, imetka i domovine. Cilj ovakvih skupova je da podignemo svijest naših najmlađih o važnosti domovine,slobodev vjere zapravo onoga zbog čega su oni svoje živote dali, istakao je Sulejman ef.Čeliković-glavni imam MIZ Kakanj.

Tokom svog obraćanja načelnik Općine Kakanj Mirnes Bajtarević između ostalog naglasio je da se ne bi trebala zaboraviti imena i žrtva svih 287 kakajskih šehida i da smo obavezni čuvati i baštiniti sjećanje na šehide koji su nam omogućili da danas uživamo u slobodi. Organizatori mevluda su i ovoga puta pozvali na masovnije prisustvo ovom i drugim ovakim skupovima.

Continue Reading