Connect with us

KAKANJ

U toku upis u Područno odjeljenje JU “Osnovna muzička škola“ Zenica

14.06.2023.
ntvic.ba (I.S.)

Upis u školu za osnovno muzičko obrazovanje u Kaknju, počeo je početkom juna, te je do sada upisano tridesetero djece. Kakanjsko područno odjeljenje JU “Osnovna muzička škola“ Zenica djeluje već deset godina. Do kraja mjeseca ostaje otvoren konkurs za upis učenika za duvačke instrumente.

Zbog sve većeg interesa djece i roditelja Područno odjeljenje muzičke škole u Kaknju, u sastavu JU “Osnovna muzička škola” Zenica uspješno djeluje već desetu godinu. Učenici su raspoređeni u četiri grupe i to: odsjek za klavir, odsjek za harmoniku, odsjek za violinu, te odsjek za duvačke instrumente trubu i flautu.

-Imali smo dosta učenika koji su putovali, vozarili u Zenicu samo da bi pohađali osnovnu muzičku školu. Mi smo napravili kompromis sa Općinom Kakanj i od 2013. godine ovo Odjeljenje uspješno djeluje kako u nastavnom procesu tako i u procesu kulturno-umjetničkih dešavanja, gdje nastupamo sa svojim orkestrima i ansamblima, istakao je Alen Ruvić, profesor muzike u JU “Osnovna muzička škola” Zenica.

Od početka otvorenog konkursa za ovu godinu, upisano je trideset učenika iz Kaknja, koji će proširiti svoje znanje iz muzike. Upis za odsjek duvačkih instrumenata još uvijek je u toku.

-Za deficitarne instrumente ove godine imamo još mjesta za flautu i trubu, tako da ostaje do kraja mjeseca otvoren prijemni ispit za te instrumente, istakao je Ruvić.

Rezultati koje postižu učenici Muzičke škole iz Kaknja, dokaz su marljivog i predanog rada i zalaganja i profesora i učenika. Lejla Bečić i Dino Slađić učenici su trećeg razreda OMŠ, učestvovali su na mnogim kako kantonalnim tako i federalnim takmičenjima, te su ostvarili zapažene rezultate.

-Išla sam na kantonalno i federalno takmičenje. Na kantonalnom takmičenju sam ostvarila glavnu nagradu, a na federalnom sam osvojila drugu nagradu, istakla je Lejla Bečić, učenica Muzičke škole.

-Jako mi se sviđa u muzičkoj školi i mislim da bi sva djeca trebala da probaju ovo. Muzika je nešto više od nota i tonova. Ja se harmonikom bavim od svoje devete godine i mogu reći da je stvarno fantastičan osjećaj, istakao je Dino Slađić, učenik muzičke škole.

Muzika u današnje vrijeme postaje sve više prepoznata i cijenjena u mnogim granama odgoja djece. Uz podršku Općine Kakan, Područno odjeljenje Muzičke škole u Kaknju uspješno djeluje od 2013. te su učenici ove škole uključeni u sva važnija  kulturno-umjetnička dešavanja na kojima nastupaju sa svojim orkestrima i ansablima.

Continue Reading