Connect with us

KAKANJ

Obilježen Svjetski dan dobrovoljnih davalaca krvi

14.06.2023.
ntvic.ba (A.K.)

Širom svijeta danas se obilježava 14. juni, Svjetski dan dobrovoljnih davalaca krvi. Ove godine, ovaj datum obilježava se pod motom “Daruj krv, daruj plazmu, spasi život i čini to često”. Cilj je podići svijest o potrebi za sigurnom krvlju, ali i skrenuti pažnju na ulogu koju darivanje krvi ima u spašavanju života i jačanju solidarnosti unutar zajednica, saopćeno je iz Crvenog križa BiH. Ovaj dan prilika je i da se vlade i odgovorni zdravstveni radnici pozovu na akciju kako bi osigurali adekvatne resurse za povećanje prikupljanja krvi, ali i kako bi podržali službe za transfuziju krvi i organizacije koje rade na animiranju građana. Ovim povodom općinski načelnik upriličio je prijem za kakanjske dobrovoljne davaoce krvi.

Međunarodni dan dobrovoljnih darivalaca krvi bio je prilika da načenik Općine Kakanj ugosti predsjednike sekcija dobrovoljnih darivalaca, ali i članove i pojedince koji su krv darovali 50 odnosno 100 puta. Na sastanku se razgovaralo i o poteškoćama sa kojima se darivaoci susreću te mogućnostima njhovog rješevanja i unaprjeđenja rada sekcija.

-Ovo je bila prilika da čujemo i od davaoca i predsjednika sekcija neke sugestije i prijedloge kako bi i na koji način mogli animirati nove ljude da daruju krv, a isto tako da vidimo šta je potrebno od materijalno-tehničkih stvari da unaprijedimo rad samih sekcija, istakao je Mirnes Bajtarević, načenik Općine Kakanj.

Kakanjac Vehid Kubura koji je član sekcije DDK Mjesnih zajednica krv je darovao 100 puta. Ponosan na tu činjenicu naglašava da bi se što više građana trebalo odazvati akcijama koje se kontinuirano održavaju kako u organizaciji Crvenog križa Kakanj tako i sekcija koje djeluju o okviru kakanjskih firmi.

-Meni je drago što sam ja jedan od pozvanih da prisustvujem ovom prijemu. Ponosan sam što sam prije određenog vremena krv darovao 100 puta. Želim kazati da je potrebno više animirati stanovništvo  da daje krv jer je to tečnost koja život znači, istakao je Vehid Kubura, dobrovoljni davalac krvi.

Sekcija dobrovoljnih darivalaca Krvi preduzeća Delta Petrol aktivna je u akcijama dobrovoljnog darivanja krvi svjesna činjenice da je krv tečnost koja život znači odonso spašava život. Iz ove sekcije pozvali su i ostale građane da im se priduže u akcijama koje nisu namijenje isključivo njihovim članovima.

-Pozvao bih sve a pogotovo mlađe osobe da počnu da se uključuju u ovakve akcije, da su dobro došli i na naše akcije u firmi Delta petrol jer te akcije nisu samo za naše upsolenike nego se njima mogu priključiti i ostali građani, istakao je Samir Čaluk- Delta Petrol Kakanj.

Predstavnici Crvenog križa tokom sastanka su istakli da sekcije i pojedinci na godišnjem nivou prikupe oko 600 doza krvi. Svakako taj broj bi mogao biti i veći ali je potrebno da se osim članova sekcija u akcije uključe i drugi pojedinci, naročito mlade i zdrave osobe. Ove godine, ovaj datum obilježava se pod motom “Daruj krv, daruj plazmu, spasi život i čini to često”. Cilj je podići svijest o potrebi za sigurnom krvlju, ali i skrenuti pažnju na ulogu koju darivanje krvi ima u spašavanju života i jačanju solidarnosti unutar zajednica.

Continue Reading