Connect with us

KAKANJ

Niko od poljoprivrednika iz Kaknja nije podnio zahtjev za nadoknadu šteta koju nanose divlje svinje

15.06.2023.
ntvic.ba (N.B.)

Nedavno smo ukazali na problem šteta nastalih na poljoprivrednim usjevma koje nanose divlje svinje. Iz Savaza poljoprivrednih proizvođača Kap tada nam je rečeno da poljoprivredni proizvođači svakodnevno bilježe štete, a budući da poljoprivrednici često na društvenim mrežama dijele slike uništenih usjeva, od nadležnog kantonalnog ministarstva tražili smo informacije o nastalim štetama na području općine Kakanj. U odgovoru ministarstva se kaže da tokom ove godine niko od poljoprivrednika sa područja općine Kakanj nije podnio zahtjev za nadoknadu šteta nastalih od strane divljih svinja.

Divljač uništava usijeve. U ovo doba godine lov na divlje svinje je zabranjen. Nadoknada šteta moguća samo ukoliko je poljoprivrednik prethodno poduzeo propisane mjere zaštite. I tako već godinama. Poljoprivrednici kažu da su uslovi koje je potrebno ispuniti za nadoknadu šteta – nerealni.

-Niko od poljoprivrednika sa područja Kaknja ne ispunjava propisane uslove za nadoknadu šteta, smatra Almir Trakić, predsjednik Saveza poljoprivrednih udruženja Kap Kakanj.

Kada se štete već dese, nerijetko se poljoprivrednici obraćaju Općini Kakanj. Općina nema direktnu nadležnost, ali daje podršku kod popunjavanja zahtjeva za nadoknadu šteta. Nadležno je kantonalno ministarstvo za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu.

Na odgovornost se u ovakvim situacijama pozivaju i lovačka društva. Međutim, kako kažu u LD Srndać Kakanj, njihova nadležnost isključivo je vezana za lovišta. Ovo LD gazduje na lovnoj površini od 17.783 hektara, dok na nelovnoj površini, koja u Kaknju zauzima 19.000 hektara, nemaju ingerencije. Svake godine, pojašnjeno nam je u ovom LD izvršava se godišnji plan odstrela, koji se izrađuje u skladu sa Lovno-gospodarskom osnovom. Propisi nedozvoljavaju povaćanje odstrela. Za nastale štete dijelom su odgovorni i građani, smatraju u ovom LD.

-Sve što smo mogli iznijeti iz šume smo iznijeli, gljive, borovnice, jagode, a lovišta su postala lako dostupna za sve vrste vozila, sve to uznemirava divljač, smatra Mustafa Trako, glavni lovovođa LD Srndać Kakanj.

Informacije smo potražili i u nadležnom kantonalnom ministarstvu, međutim u njihovom odgovoru se kaže da tokom ove godine niko od poljoprivrednika sa područja općine Kakanj nije podnio zahtjev za nadoknadu šteta nastalih od strane divljih svinja. Također se, među ostalim, dodaje da od strane općinskih službi nisu obavješteni o bilo kakvim štetama nastalim na usjevima. Ispostavit će se da smo i u ovoj situaciji glasni samo na društvenim mrežama.

U situaciji u kojoj ljudi proteruju divljač iz njenog prirodnog okruženja, oni koji trebaju tragati za rješenjima skloništa pronalaze u nadležnostima i zakonskim propisima, divlje svinje rade po svom.

Continue Reading