Connect with us

ZE-DO KANTON

Različita iskustva u praksi uvođenja e-dnevnika u školama

09.02.2024.
ntvic.ba (A.K.)

Ideja o uvođenju e-dnevnika u školama postoji i na području ZDK. Predsjednik Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH Selvedin Šatorović smatra da su različita iskustva kantona koji već koriste e dnevnike, od pozitivnih reakcija roditelja koji imaju uvid u aktivnost i ocjene svoje djece u školama, pa do dodatne obaveze prosvjetnim radnicima.

Prelazak na e dnevnike u školama u ZDK još uvijek nije realizovan, iako se razmatra njihovo uvođenje u odgojno-obrazovni proces. U tek nekoliko kantona u FBiH ovi su dnevnici u primjeni. Iz Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja ističu da su iskustva i misljenja o primjeni e dnevnika u praksi različita, te da za prosvjetne radnike njihovo uvođenje predstavlja dodatnu obavezu.

-Za nastavnike to predstavlja izuzetan problem i dodatno opterećenje u smislu njihovih administrativnih obaveza. Nama je ipak cilj da imamo kvalitetan odgojno obrazovni sistem i da nastavnici više pažnje posvete radu sa učenicima, nego da ispunjavaju određene administrativne forme, istakao je Selvedin Šatorović, predsj. Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja.

Da bi projekt zaživio u svim školama ZDK potrebno je izvršiti određene pripreme, ojačati kadrovski kapacitet po školama, ali i izvršiti nabavku neophodne opreme. Iz Sindikata naglašavaju da još uvijek nije povoljan trenutak za uvođenje e dnevnika u škole na području ZDK.

-Mislim da još uvijek nije povoljan trenutak za uvošenje takvih stvari u ZDK. Većina kontona u FBIH to nije uvela. Negdje postoji eksperimentalni dio, ali ću reči da su se svi složili da tamo gdje postoji, e-dnevnici nisu dale očekivane rezultate, istakao je Šatorović.

Iz Sindikata su naglasili i to da veća pažnja treba biti usmjerena na dobar i kvalitetan odgojno obrazovni sistem a tek onda razmišljati o uvođenju e dnevnika. Upotreba elektronskog dnevnika, koji je zamjena za klasični školski dnevnik za cilj ima omogućiti roditeljima uvid u ocjene, izostanke i raspored časova.

Continue Reading