Connect with us

KAKANJ

Rudarska glazba ostaje bez adekvatnih prostorija za probe

20.06.2024.
ntvic.ba (I.Š.)

“Rudarska glazba” na području općine Kakanj djeluje skoro osam decenija. Osnovana je i djelovala je pri RMU Kakanj u čijim su starojamskim prostorijama članovi orkestra godinama održavali svoje probe. Danas, zbog prodaje Stare jame, kakanjski muzički orkestar ostaje bez adekvatnih prostorija za izvođenje proba. Poručili su da je “Rudarska glazba” za mnoge način življenja, kultura, simbol ove rudarske lokalne zajednice. Nadaju se da će te činjenice biti prepoznate i od onih koji mogu pomoći da se za orkestar pronađu odgovarajuće prostorije.

Godinama su muzičari u prostorijama pogona Stara jama održavali svoje probe, čuvali svoje instrumente i pripremali različite kompozicije za brojne događaje na kojima rado učestvuju. Promocija Kaknja u najljepšem svjetlu, pored ljubavi prema muzici im je, na prvom mjestu. Upravo zato, uz  izazove i poteškoće s kojima su se proteklih godina susretali i koje trenutno imaju, kažu – neće odustati. Nadaju se da ni ovoga puta neće biti prepušteni sami sebi, jer Rudarska glazba „mora“ živjeti, zbog ovih mladih i mnogih drugih koji su očuvali “Glazbu” sve do danas.

-Imamo dosta mladih članova, orkestar trenutno broji oko 35 članova, s tim da su njih 12 novi članovi. To su djeca uzrsta od 12 do 18 godina. Ove prostorije su nama korisne iz više razloga, prvo zato što imamo jednu veliku salu gdje držimo naše redovne probe, a pored toga imamo još četiri ili pet prostorija koje mi koristimo odvojeno za rad sa novim članovima, kazao je Arnes Bajramović, dirigent u “Rudarskoj glazbi”.

Prema riječima predsjednika ovog udruženja Elmira Delibašića pokrenute su određene inicijative i predložene su ideje koje bi bile alternativa, odsnosno rješenje za situaciju u kojoj se “Glazba” trenutno nalazi.

-Mi smo se obratili kad je bio javni poziv za korištenje Omladinskog centra i vidimo taj prostor kao idealan za “Rudarsku glazbu” jer je smješten u centru kulturnih dešavanja. Obavili smo sastanak sa direktorom JU KSC Kakanj, Dženanom Ajdinovićem koji je raspoložen da se nađe adekvatan prostor za Rudarsku glazbu. Mi smo razmatrali i druge prostore u Kaknju iako ih baš i nema puno koji bi nama odgovarali što se tiče akustike. Ja se nadam da ćemo u saradnji sa Općinom Kakanj, JU KSC, pa možda čak i sa RMU Kakanj pronaći rješenje za prostorije koje bi bile odgovarajuće za “Rudarsku glazbu”, kazao je Elmir Delibašić, predsjednik Udruženja „Rudarska glazba“

Orkestar se već priprema za nekoliko događaja na kojima će nastupati pa se nadaju da će do tada imati nove prostorije u kojima će moći održavati probe.

-Ove godine imamo u planu da nastupimo za Kakanjske dane, poslije toga bi trebali da idemo u Goražde da budemo gosti na Festivalu folklornih kulturno-umjetničkih društava. Nakon Goražda putujemo za Novi Sad gdje bi smo trebali nastupati na jednom velikom tamošnjem festivalu kazao je Bajramović.

Imala je “Rudarska glazba” tokom svog postojanja i djelovanje mnogo izazovnih situacija koje su dovodile u pitanje njen opstanak. Svaki put je nadvaldala te poteškoće. Članovi orkestra nadaju se da će to i ovoga puta biti tako i da će “Rudarska glazba” iz nekih novih prostorija svirati još bolje prepoznatljive kompozicije, ali i neke nove s kojima će Kakanj promovisati u zemlji i izvan nje.

Continue Reading