Connect with us

BIH

Sarajevski energetski forum: BiH i cijeli region imaju ogroman potencijal u obnovljivim izvorima energije

21.06.2023.
ntvic.ba

Forum je okupio eksperte, investitore, razvojne menadžere, proizvođače opreme, predstavnike građevinskih kompanija, regulatore, aktere iz akademske zajednice, energetskih kompanija, prenosnih kompanija, javnih preduzeća, te predstavnike vlasti i institucija iz BiH, regije i EU, kao i civilnog društva

SARAJEVO (AA) – Bosna i Hercegovina i cijeli region imaju ogroman potencijal u obnovljivim izvorima energije, poručeno je danas na otvaranju Sarajevskog energetskog foruma – SEF (Sarajevo Energy Forum), javlja Anadolija.

Forum se održava u organizaciji Fondacije Solarna akademija i partnera i pod pokroviteljstvom Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine.

Forum je okupio eksperte, investitore, razvojne menadžere, proizvođače opreme, predstavnike građevinskih kompanija, regulatore, aktere iz akademske zajednice, energetskih kompanija, prenosnih kompanija, javnih preduzeća, te predstavnike vlasti i institucija iz Bosne i Hercegovine, regije i Evropske unije, kao i civilnog društva i medija.

Ovo je sjajna prilika da glavni grad Bosne i Hercegovine, nakon Sarajevo Film Festivala i Sarajevo Business Foruma, dobije prestižni međunarodni forum kojem je u fokusu jedno od najvažnijih pitanja naše sadašnjosti i budućnosti – energija.

Tema foruma korespondira ubrzanom zaokretu EU-a prema energetskoj tranziciji i obnovljivim izvorima energije, što je i obaveza zemalja u regiji koji su kandidati za članstvo u EU-u, a što je dodatno determinirano i ratom u Ukrajini.

Sastavni dio SEF 2023. bit će i Sajam izlagača gdje će se učesnici moći upoznati sa najnovijim dostignućima u oblasti pružanja usluga razvoja projekata iz OIE, ugradnje i održavanja opreme i savremenih rješenja elektrana za kućanstva i privredu, kao i automobilnosti, te rješenja za punionice električnih vozila i mogućnosti finansiranja projekata.

Senad Šepić u ime Fondacije Solarna akademija rekao je da je danas upriličeno otvaranje važnog regionalnog događaja.

“Ovo je događaj koji ima regionalni karakter, održava se od danas do petka. Ovdje ćemo tretirati najvažnije teme iz oblasti energije, ali generalno i najvažnije teme s kojima se društvo, cijeli svijet danas bavi. Bosna i Hercegovina i cijeli region ima ogroman potencijal u obnovljivim izvorima energije. Ono gdje nam treba unapređenje jesu zakonska regulativa, približavanje privrede svemu ovome što jest zakonodavni okvir, regionalni kontekst”, naglasio je Šepić.

Kako je kazao, u Sarajevu su danas stručnjaci iz cijelog regiona Jugoistočne Evrope.

“Govorit ćemo o najvažnijim temama, o tome kako ispuniti uslove koji se tiču dekarbonizacije, kako riješiti pitanje izgradnje kapaciteta mreža, pogotovo prenosnih mreža, kako osigurati da možemo na najbolji mogući način plasirati energiju koju možemo proizvesti u Bosni i Hercegovini i regionu, kako to plasirati na globalno tržište. Govorit ćemo o onome što brine privredu, a to su zeleni certifikati, garancije porijekla, od 1. januara 2026. godine privrednici iz Bosne i Hercegovine će doći u veliki problem jer će morati plaćati skupe takse za izvoz svojih proizvoda koje žele plasirati u zemlje Evropske unije”, istakao je Šepić.

Naveo je da će narednih dana imati deset panela, pet predavanja, pet prezentacija, dakle, više od 75 ljudi će ovih dana u Sarajevu govoriti na ovom važnom skupu.

Goran Majstrović iz Energetskog instituta “Hrvoje Požar” u Zagrebu i jedan od vodećih evropskih stručnjaka za razvoj elektroenergetskih mreža rekao je da se danas u Evropi i regiji gase velike elektrane, iz pogona izlaze veliki industrijski potrošači.

“Mreža koja je građena za tu namjenu sada treba biti redizajnirana. Da bi se to napravilo i da bi se integrirala ta potrebna, ciljana, poželjna količina obnovljivih izvora energije, moramo napraviti barem dvije stvari. Jedna od njih je da bolje koristimo postojeću infrastrukturu, a druga je povećanje investicija u tu mrežu. Cijela ova regija ima isti problem, kao što je imao prije desetak i više godina i ostatak Evrope”, pojasnio je Majstrović.

Istakao je da se rješenja moguće naći, postoje već u drugim državama.

Nihad Uk, premijer Kantona Sarajevo, izrazio je zadovoljstvo da se u glavnom bh. gradu održava ovakav regionalni, energetski forum.

“Nadam se da će to biti brend kao što je Sarajevo Film Festival ili Sarajevo Business Forum. Energija i tranzicija u energetskom sektoru su jako bitne teme, možda u ovom globalnom kretanju i najbitnija tema”, smatra Uk.

Janez Kopač, konsultant i bivši direktor Sekretarijata Energetske zajednice, poručio je da je energetika jako važna tema, veoma blizu političarima, barem bi morala biti.

“Male hidroelektrane nisu nešto loše same po sebi. Kod konstrukcije bilo kojeg energetskog objekta, posebno hidroelektrane, treba veoma ozbiljno sprovesti procjenu utjecaja na okoliš, što se možda u nekim slučajevima u Bosni i Hercegovini nije događalo. Mislim da opšta zabrana nije baš najbolje rješenje. Bosna i Hercegovina ima potencijale vjetra, sunca, ali ima velike neiskorištene hidropotencijale”, pojasnio je Kopač.

Sarajevski energetski forum će trajati do 23. juna.

Continue Reading