Connect with us

BIH

Svjetski dan izbjeglica – Iz BiH za 10 godina iselilo čak 600 hiljada ljudi

20.06.2023.
ntvic.ba

Širom svijeta danas se obilježava Svjetski dan izbjeglica,  čiji je cilj podizanje svijesti o teškoj situaciji u kojoj se nalaze ljudi širom svijeta koji su prisiljeni napustiti svoje domove.

Ujedinjene nacije odredile su ovaj dan kao posvetu pravima izbjeglica i opasnostima kojima su one izložene.

Tema ovogodišnjeg Svjetskog dana izbjeglica “Nada daleko od doma” posebno skreće pažnju na značaj razumijevanja, gostoprimstva i podrške koju lokalne zajednice pružaju ljudima koji su bili primorani napustiti svoje domove.  

Predsjednica Unije za održivi povratak i izbjeglice u Bosni i Hercegovini (UZOPI) Mirhunisa Zukić je povodom Svjetskog dana izbjeglica izjavila da je iz naše zemlje u posljednjih deset godina iselilo čak 600.000 stanovnika. 

Ukazala je i na to koliki je problem izbjeglica i raseljenih u Bosni i Hercegovini, istakavši da je potrebno izgraditi 550 stambenih jedinica kako bi se zatvorili svi kolektivni centri u BiH.

Dodala je da je 43.000 aplikanata kod Ministarstva za izbjeglice i raseljene osobe Bosne i Hercegovine, koji traže obnovu svojih stambenih jedinica.

I dok se čeka obnova stambenih objekata, kako je rekla, u toku je proces iseljavanja iz BiH i onih koji su se vratili u mjesta prijeratnog življenja, čija djeca odlaze u potrazi za boljom i sigurnijom egzistencijom.

Prema bazi podataka, koju je UZOPI ustanovio 2013. godine i koju kontinuirano ažurira, 484.996 je iseljenih osoba iz BiH zaključno sa 2021. godinom. U prošloj godini iz Posavskog i ZHK iseljeno je još 15.000 ljudi, a iz Doboja, Dervente, Teslića, Gradiške, Prijedora i Prnjavora još 8.000 ljudi. Stoga UZOPI, prema pristiglim podacima procjenjuje da je od 2013. godine iz BiH iselilo oko 600.000 njenih stanovnika.

Continue Reading