Connect with us

BIH

Sastanak u Srebrenici: Osnovna ljudska prava Bošnjaka u Srebrenici ugrožena

11.12.2023.
Agencija Anadolija

U Srebrenici je jučer održan sastanak predstavnika udruženja koja okupljaju preživjele žrtve genocida, predstavnika probosanskih političkih stranaka (SDA, SBiH, SDP, NiP, DF), i predstavnika Islamske zajednice.

Na sastanku, koji je simbolično održan na Međunarodni dan ljudskih prava, učesnici su razgovarali o aktuelnoj političkoj i društvenoj situaciji, te o položaju Bošnjaka u Srebrenici.

Na sastanku je istaknuta zabrinutost i nezadovoljstvo sve težim položajem Bošnjaka u ovom gradu, pogotovo nakon smjene Hamdije Fejzića sa mjesta zamjenika načelnika općine Srebrenica i imenovanjem osobe srpske nacionalnosti na mjesto zamjenika.

Konstatovano je da su osnovna ljudska prava Bošnjaka u Srebrenici ugrožena, te da Bošnjaci u ovom gradu žive u svojevrsnom aparthejdu gdje im se prava svakodnevno krše već godinama, iako je ovo grad gdje je počinjen genocid nad Bošnjacima.

Učesnici sastanka pozivaju međunarodnu zajednicu, a posebno visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini gospodina Christiana Schmidtha da se uključe u rješavanje problema u ovom gradu.

Sastanku su pored navedenih prisustvovali bošnjački odbornici u Skupštini općine Srebrenica, predsjednik Skupštine općine Srebrenica Salko Tursunović, smijenjeni zamjenik načelnika Hamdija Fejzić, načelnici odjeljenja u općini Srebrenica, te osobe iz javnog i političkog života Srebrenice.

Continue Reading