Connect with us

ZE-DO KANTON

SINK Atom Zavidovići: Uloga civilnog sektora u očuvanju prirode od izuzetne važnosti

13.03.2024.
ntvic.ba (M.K.)

SNIK Atom iz Zavidovića je sportski naučno-istraživački klub koji kroz svoje djelovanje radi na promociji i realizaciji ekoloških projekata, kako u Zavidovićima, tako i drugim gradovima Bosne i Hercegovine. Veliki doprinos dali su u zaštiti Spomenika prirode Tajan, te borbu za zaštitu prirode širom Bone i Hercegovine nastavljaju kroz speleološka istraživanja i otkrivanje prirodnih fenomena.

Sportski naučno-istraživački klub SNIK ATOM iz Zavidovića koji djeluje više od četrdeset godina bavi se istraživanjima prirode. Primarna istraživanja ovog kluba su speleološka, ali djeluju i kroz sekcije drugih ekstremnih sportova, kroz rafting, alpinizam, planinarenje i druge sportove, a sve s ciljem zaštite prirode i prirodnih dobara. Doprinos u zaštiti prirode dali su i u procesu zaštite spomenika prirode Tajan, jedinom zaštićenom području u ZDK.

-Upravo zahvaljujući aktivnostima ATOMA istraženi su broji speleološki objekti po kojima je Tajan posebno karakterističan. Zahvaljujući tom kraškom području i vodi, najveće kraškom vrelo napaja grad Zavidoviće i okolinu pitkom vodom, izjavio je za NTV IC Kakanj, Besim Gurda član SNIK ATOMA iz Zavidovća.

Ovaj sportski naučno-istraživački klub u saradnji sa brojnim nevladinim organizacijama, svoje djelovanje proširio je na teritoriji cijele Bosne I Hercegovine, te kroz mrežu sa ostalim ekološkim organizacijama, zagovaraju inicijative za zaštitu prirodnih područja.

-Zaštićena područja su najbolji alati za konzervaciju prirode. Stalno se hvalimo kako imamo izvrsna prirodna bogatstva, ali nažalost malo toga radimo da ih sačuvamo za buduće generacije. Svjedoci smo u posljednje vrijeme brojnih aktivnosti koje imaju negativan uticaj na našu prirodu i zato smo se organizovali da pokrenemo te procese, da kao prirpadnici civilnog društva pokrenemo i naše vlasti, a sve u pravcu zaštite prirodnih područja, istakao je Gurda.

SNIK “Atom” iz Zavidovića jedan je od najstarijih speleoloških klubova u BiH te broji preko stotinu članova kojima je speleologija jedna od značajnijih grana istraživanja. U toj oblasti klub je dao značajan doprinos, u otkrivanju, istraživanju i ucrtavanju više stotina speleoloških objekata.

-Speleologija je specifično zanimanje, spoj sporta i nauke, zaista nema puno ljudi u BiH koji se bave ovim, a dobar dio BiH je prekriven krečnjakom odnosno kraškim područjima, tako da imamo jedno ogromno područje za istraživanje. Svake godine pronalazimo neke nove fenomene i vrste, rekao je Gurda.

Članovi ATOM-a dali su veliki doprinos u iskopavanju raznih oblika keramike iz paleolita, te prikupljanju kosti brojnih izumrlih vrsta poput pećinskog medvjeda, pećinske hijene i sl. Članovi ATOM-a su radili na proučavanju i monitoringu šišmiša te je otkrivena kolonija jedne vrste šišmiša koja se do sada nije mogla pronaći južnije od nekih dijelova slovenskih Alpa. Većina članova ATOM-a ujedno su i aktivni članovi Civilne zaštite i Gorske službe spašavanja te su svojim djelovanjem spasili veliki broj života.

Continue Reading