Connect with us

ZE-DO KANTON

Ministar prostornog uređenja, prometa i komunikacija te zaštite okoliša, Adnan Šabani posjetio općinu Kakanj

14.03.2024.
ntvic.ba

Ministar prostornog uređenja, prometa i komunikacija te zaštite okoliša, Adnan Šabani, danas je posjetio općinu Kakanj kako bi razgovarao o poboljšanju sistema zbrinjavanja otpada u tom području.

Radni sastanak održan je u prisustvu načelnika Mirnesa Bajtarevića, a glavna tema razgovora bila je mogućnost izgradnje moderne sortirnice otpada.

Ministar Šabani naglasio je potrebu za efikasnijim sistemom upravljanja otpadom koji će osigurati čišći i zdraviji okoliš za građane.

“Ministarstvo koje vodim posvećeno je podršci projektima koji doprinose zaštiti okoliša, a izgradnja moderne sortirnice otpada donijela bi značajan doprinos zaštiti okoliša, istovremeno potičući ekonomski razvoj i otvaranje novih radnih mjesta”, kazao je Šabani.

Nakon sastanka, ministar i načelnik posjetili su općinsku deponiju Bare kako bi se direktno upoznali s trenutnim stanjem i izazovima vezanim za zbrinjavanje otpada na terenu.

Uz to, ministar Šabani istaknuo je svoju predanost uspostavi bliske saradnje s lokalnim vlastima kako bi se osiguralo uspješno provođenje planiranih mjera za očuvanje okoliša, te kako bi se osigurala dugoročna održivost sistema upravljanja otpadom.

Ova posjeta predstavlja važan korak prema boljem razumijevanju potreba lokalne zajednice i razvoju konkretnih planova za unapređenje sistema upravljanja otpadom u općini Kakanj, ali i cijelom Zeničko-dobojskom kantonu.

Press služba ZDK