Connect with us

ZE-DO KANTON

Počela promocija Programa za zapošljavanje osoba s invaliditetom u ZDK-u

14.03.2024.
ntvic.ba (A.K.)

Fond za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom FBIH zajedno s JU Centar za djecu i odrasle s posebnim potrebama ZDK i lokalnim partnerima tokom ove sedmice vrši promociju Programa za zapošljavanje osoba s invaliditetom za 2024. godinu. Radi se o programima sufinasiranja vrijednim oko 10 miliona KM.

Iz Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom istakli su da je njihov cilj da svojim poticajnim programima i mjerema povećaju stopu zaposlenosti osoba s invaliditetom te im obezbijede materijalnu i socijalnu sigurnost. U okviru javnog poziva koji je raspisan, Fond za svakog nezaposlenog, preduzećima prilikom zapošljavanja osoba sa invalidtetom isplaćuje naknadu u iznosu od 12.000 do 21.600 KM u zavisnosti od stepena invaliditeta zaposlenika i perioda zapošljavanja.

-Javni poziv smo raspisali 27. februara i on ostaje otvoren do 12. aprila  2024. godine. Javnim pozivom mi pozivamo poslodavce sa područja FBIH koji su spremni za zaposle osobe s invaliditetom čiji je najmanji procenat 60 posto i više te mogu ostvariti značajna sredstva u zavisnosti od procenta invaliditeta i perioda zapošljavanja. Pozivamo i same osoba sa invaliditetom koje žele da se samozaposle kroz pokretanje obrtničke djelatnosti gdje mogu ostvariti sredstva izmešu 15.000 i 18.000 KM, istakla je Nejra Šabić, šef Odjeljenja za podršku korisnicima Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom FBIH.

-Ono što je vrlo bitno napomenuti je da aktuelni program zapošljavanja osoba s invaliditetom dobra priča. Od kud JU Centar za djecu i odrasle s posebnim potrebama u ovoj priči kao suorganizator, mi planiramo mnoge stvari i trenutno imamo jednu zaposlenu osobu sa invaliditetom, a koja je ranije bila naša korisnica, istakla je Meldina Ugarak, koordinatorica projektnih aktivnosti JU Centar za djecu i odrasle s posebnim potrebama ZDK.

Iz Fonda je naglašeno da u FBIH postoji određeni broj zainteresiranih poslodavaca, ali da su korisnici s područja ZDK u proteklom periodu jako malo koristili pomenute subvencije. Zapošljavanje osoba s invaliditetom oblast je koja je zakonski uređena i obavezujuća za sve poslodavce.

-Zakon o profesionalno rehabilitaciji je u svojim članovima obavezao poslodavce da na svakog šesnaestog zaposlenog su dužni zaposliti jednu osobu da invalidtetom. Ukoliko nisu u mogućnosti u Fond su dužni uplaćivati poseban doprinos iz kojeg mi finansiramo sve naše projekte, istakla je Šabić.

Iz JU Centar za djecu i odrasle s posebnim potrebama ZDK apeluju i na poslodavce ali i privredne komore da se više usključe i pokažu veći senzibilitet prema osobama sa invaliditetom prilikom njihovog zapošljavanja i pronalaska poslodavca.

-Ono što planiramo u budućnosti jeste da više aktiviramo privredne komore koje svaki kanton ima. I ministartva, institucije i realni sektor svi će se malo više morati uključiti i više raditi na zapošljavanju osoba sa invalidtetom, istakla je Ugarak.

Ovim poticajnim programima koje Fond za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom FBIH raspisuje dva puta godišnje pomaže se održivost već zaposlenih invalidnih osoba te podstiču nova zapošljavanja.

Continue Reading