Connect with us

ZE-DO KANTON

Skupština ZDK sutra smjenjuje Vladu

16.10.2023.
ntvic.ba

Skupština Zeničko-dobojskog kantona sutra će i treći put zasjedati u proteklih devet dana, a na toj bi sjednici trebala biti i smijenjena Vlada ZDK kojoj je u prošlu srijedu izglasano nepovjerenje, najavio je za Fenu predsjednik kantonalnog odbora Stranke demokratske akcije (SDA) ZDK-a Miralem Galijašević.

Nepovjerenje Vladi ZDK, na čelu s premijerkom Amrom Mehmedić (Bosanskohercegovačka inicijativa – Kasumović Fuad), izglasalo je 20 zastupnika – SDA (11), Demokratska fronta (tri), Savez za bolju budućnost (dva), Narodni evropski savez (jedan) te tri samostalna zastupnika (Alen Kapković i Amela Granić, bivši zastupnici BHI-KF te Ivo Tadić, bivši član Hrvatske demokratske zajednice BiH). 

“Prema proceduri, predviđeno je da nakon izglasavanja nepovjerenja premijerka Amra Mehmedić podnese ostavku, nakon čega počinje procedura imenovanja mandatara nove Vlade ZDK. Međutim, ona nije podnijela ostavku pa će sutra u 11 sati ponovo zasjedati Skupština, kada će biti smijenjena aktuelna Vlada ZDK”, naveo je Galijašević.

SDA, kako je kazao, još nije odlučila ko će biti mandatar za sastav nove Vlade ZDK, ali da će to vjerovatno obznaniti sutra.

BHRT/FENA