Connect with us

ZE-DO KANTON

Novo otkriće u bosanskoj dolini piramida – Prvi ulazak u tunele Ravne 6 donio sjajne rezultate

13.10.2023.
ntvic.ba

U Kompleksu Ravne u četvrtak je obavljena druga prospekcija u tunelima Ravne 6, čiji ulaz je otkriven protekle sedmice, a nakon ulaska u tunele i prvih mjerenja, utvrđeni su sjajni rezultati koji potvrđuju da su i novi ulazi dio mreže Prahistorijskih podzemnih tunela Ravne.

– Sa ponosom mogu potvrditi da je ovdje riječ o originalnoj sekciji prahistorijskih podzemnih tunela koji su dio velikog kompleksa Tunela Ravne. Po prvom ulasku našli smo proširenja, raskrsnicu, kao i suhozidove, te smo uvidjeli da je scenarij isti kao i u tunelima Ravne 3, Ravne 4 i ostalim otkrivenim tunelima. Očekuje nas veliki posao na čišćenju, istraživanju, a nadam se pronalascima kao i u tunelima Ravne 3., izjavio je po izlasku dr. Semir Osmanagić.

Prema riječima arheologinje Fondacije Amne Agić, u pitanju je još jedan zanimljiv tunel u kojem se već mogu vidjeti različiti kulturni slojevi.

– Naša buduća istraživanja će nam dati više odgovora, a našli smo i mnogo organskog materijala koji ćemo moći datirati i time dobiti starost i okvirnu sliku dešavanja u ovim tunelima, kazala je Agić.

Urađena su i prva mjerenja, a rezultati su sjajni.

– Mjerenja smo uradili na četiri mjesta, vlažnost zraka je 84%, a temperatura iznosi 11 stepeni. Koncentracija negativnih jona iznosi od 25.000 po cm3 na ulazu, do 27.000 negativnih jona po cm3 u zadnjem dijelu do koje smo mogli doći. Koncentracija kisika je na istom nivou kao u svim tunelima u kojima istražujemo i radimo, kazala je Evelina Čehajić iz stručnog tima Fondacije koji je izvršio prvi ulazak i mjerenja u novootkrivenim tunelima Ravne 6.

Dr. Osmanagić je na kraju kazao kako se radi o velikom otkriću, ne samo za Visoko, već za cijeli svijet, a još jedno otkriće potvrđuje hipotezu da se najveća mreža podzemnih tunela na svijetu nalazi u Visokom, u srcu Bosne i Hercegovine.

Continue Reading