Connect with us

BIH

Tabuti sa srebreničkim žrtvama spremni za kolektivnu dženazu: Ove godine će biti ukopani i otac i sin

06.07.2023.
ntvic.ba

Tabuti s posmrtnim ostacima žrtava genocida počinjenog u julu 1995. godine u Srebrenici spremni su za ukop na kolektivnoj dženazi 11. jula ove godine u mezarju Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari, javlja Anadolu.

U mezarju Memorijalnog centra u Potočarima ove godine bit će ukopani posmrtni ostaci 30 žrtava genocida počinjenog u julu 1995. godine nad stanovnicima “zaštićene zone UN-a” u Srebrenici. Postoji mogućnost da taj broj bude veći za još jednu žrtvu genocida počinjenog u Srebrenici 1995. godine.

Direktor JP Gradska groblja Visoko Dženan Šabanović rekao je da sve aktivnosti vezane za ispraćaj tabuta iz Visokog idu ustaljenom dinamikom.

“Ekipe su već u Memorijalnom centru. Već 20 godina posmrtni ostaci ubijenih Srebreničana kreću iz Visokog, odnosno ispred Gradskih grobalja i ta tradicija se nastavlja i ove godine. Sve ide po planu. Iskopavanje mezara u Potočarima je u toku. Spremni smo i za eventualne padavine. U nedjelju u 10 sati je planiran ispraćaj. Ove godine imamo i dženazu oca i sina”, izjavio je Šabanović za Anadolu.

Naime radi se o ocu i sinu Vejsilu i Hasibu Mujanoviću. Među žrtvama koje će biti ukopane ove godine, bit će i četiri maloljetnika. Najmlađa žrtva koja će biti ukopana ove godine je dječak Elvir Salčinović, koji je imao 15 godina kada je ubijen. Ubijen je na području Baljkovice, a njegovi posmrtni ostaci su ekshumirani iz masovne grobnice Liplje kod Zvornika 2001. godine.

Iako je identifikovan još 2011. godine, njegova porodica sve do ove godine nije smogla snage da ukopa Elvira. On će konačan smiraj naći uz svoga oca Turabiju i brata Almira, koji su u Potočarima ukopani 2003. odnosno 2011. godine.

Bit će ukopana i dva 16-godišnjaka, Mustafa Mekanić i Esed Klempić. Njihovi posmrtni ostaci su ekshumirani tokom 2001. godine na različitim lokacijama, na području Glogove i Kamenice. I oni su identifikovani u ranijim godinama – 2008, odnosno 2013, međutim tek smo sada dobili saglasnost za njihov ukop. Još jedan maloljetnik će naći konačan smiraj, a radi se o Semiru Đoziću. Imao je 17 godina kada je ubijen, a njegovi posmrtni ostaci su ekshumirani 2002. godine.

Nezir Muminović je najstarija žrtva genocida u Srebrenici koja će biti ukopana ove godine. Imao je 65 godina u trenutku kada je ubijen, a njegovi posmrtni ostaci ekshumirani su na području Kamenice 2007. godine.

Svake godine, nakon kolektivne dženaze žrtava genocida u Srebrenici 1995, u Potočarima uslijede i reeskhumacije ranije ukopanih žrtava radi pridodavanja naknadno pronađenih posmrtnih ostataka.

Ove godine će se otvoriti 71 mezar. U prostorijama Podrinje identifikacionog projekta se nalazi još oko 400 posmrtnih ostataka koji također čekaju na proces reekshumacije i reasocijacije.

“Naša ekipa će ostati u Potočarima i nakon dženaze jer su predviđene i reekshumacije – 70-tak mezara će biti ponovo otvoreno jer su naknadno pronađeni posmrtni ostaci”, pojasnio je Šabanović.

Continue Reading