Connect with us

BIH

Blokada pri popunjavanju Komisije za izbor i imenovanje

06.07.2023.
FENA

U Sarajevu bi trebala početi redovna sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH. Na prethodno održanoj vanrednoj sjednici potvrđeni su mandati nekolicini zastupnika imenovnih umjesto dosadašnjih, koji su u međuvremenu preuzeli druge funkcije u izršnoj vlasti ili u diplomatiji.

Novoimenovani članovi Doma su Dajana Maros, Marko Cvitanović, Goran Opsenica, Fuad Abaspahić, Marko Saraf i Ajla Pepić Milišić.

Oni su položili zakletvu i potpisali izjave o preuzimanju mandata.

U najavljenom dnevnom redu, među ostalim temama je i set energetskih zakona za koje je federalni ministar energije, rudarstva i industrije Vedran Lakić ranije izjavio da su dio reformske legislative izuzetno značajne za budućnost cijelog energetskog sektora Federacije BiH.

Zaštita građana kao krajnjih kupaca, bolja uređenost energetskog sektora, usklađivanje s legislativom Evropske unije, povećanje sigurnosti snabdijevanja energijom, samo su neke od ključnih prednosti koje donosi ta legislativa, naglasio je ministar.

Sjednica istovjetnog predloženog dnevnog reda bila je prvobitno sazvana za 21. juni, ali je otkazana uz obrazloženje da Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine nije do tada dodijelila zamjenske mandate pojedinim zastupnicima izabranim na neku od pozicija u izvršnoj vlasti u kantonima. 

U međuvremenu, 26. juna zasjedao je Dom naroda i povukao iz najave njegovog dnevnog reda energetske zakone obrazlažući da o njima prvo treba da se izjasni Predstavnički dom.

Za današnje zasjedanje, osim ovih zakona, najavljene su i brojne druge teme. Da li će biti otvoreno i pitanje izbora sudije iz Federacije BiH za Ustavni sud Bosne i Hercegovine, zavisi od rada parlamentarne Komisije za izbor i imenovanja, rečeno je ranije Feni iz kabineta predsjedavajuće Doma Mirjane Marinković Lepić.