Connect with us

ZE-DO KANTON

Tri najuspješnija konzorcija iz BiH dobila grantove za poboljšanje zapošljavanja mladih

05.05.2023.
ntvic.ba

Ceremonija dodjele okupila je zvaničnike WB6 CIF-a, Ambasade SR Njemačke, KfW-a, Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDk, Regionalnog Challenge Fonda i nagrađenih konzorcija iz Bosne i Hercegovine.

Tri najuspješnija konzorcija, od ukupno 26 prijavljenih iz Bosne i Hercegovine, odabrana su kao dobitnici grantova u okviru druge faze projekta Regionalni Challenge Fond (RCF). Zahvaljujući ovim sredstvima dobitnici će moći ulagati u opremu, infrastrukturu i obuku u institucijama za stručno osposobljavanje.

Grantove su dobili konzorciji koje predvode Katolički školski centar “Don Bosco” Tehničko-obrtnička škola Žepče, JU Tehnička škola Banja Luka te Javna ustanova Centar srednjih škola “Petar Kočić” Srbac, a riječ je o ukupnom iznosu od 1,012 miliona eura bespovratnih sredstava. Svečana ceremonija dodjele grantova je organizovana u Sarajevu u prostorijama Vanjskotrgovinske/Spoljnotrgovinske komore Bosne i Hercegovine (VTK/STK BiH) i u prisustvu predstavnika WB6 CIF, Ambasade SR Njemačke, KfW, SDC, Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona i Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske, Regionalnog Challenge Fonda i nagrađenih konzorcija.

– Velika je potreba kompanija u BiH za kvalifikovanim radnicima, a upravo će RFC inicijativa poboljšati zapošljivost mladih u ovoj zemlji. Visokokvalitetne obuke važne su za mlade ljude, kao i za firme koje traže radnike. Škole koje su dobitnici grantova imaju zanimljive i obećavajuće projekte i nadam se da će učenici od njih imati veliku korist – rekao je Thomas Fitschen, ambasador SR Njemačke u Bosni i Hercegovini.

Adam Drosdzol, direktor bh. ureda KfW Njemačke razvojne banke, naglasio je posvećenost ove banke razvoju privrede, te kako i firme u BiH znaju da su dobro obučeni radnici ključ uspjeha.

Draženka Subašić, ministrica u Vladi ZDK, poručila je kako je ovo prilika da se ukaže na trenutne izazove i da se, uz nova zapošljavanja, nastavi napredovati u kreiranju boljih uslova u državi. Pozdravila je projekat povezivanja privrede i obrazovanja koji omogućava unapređenje obrazovnih ustanova i naglasila da pružanjem kvalitetnog znanja mladima omogućavamo da ostanu u Bosni i Hercegovini.

– Drago mi je da će se naši učenici moći stručno usavršavati i nadamo se da ćemo motivisati i druge škole da shvate koliko je nastavnicima bitno da imaju dobre uslove za rad, a učenici mogućnost za praksu. Ovo nam daje nadu da će naša djeca ostati da rade u ovim kompanijama i u Bosni i Hercegovini – kazala je Subašić.

RCF je najavio da će uskoro biti raspisan i Treći javni poziv za podnošenje Izjava o zainteresovanosti.

Škole na području Zeničko-dobojskog kantona bit će blagovremeno informisane putem Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona.

Continue Reading