Connect with us

KAKANJ

U džematu Čaršija upriličena centralna mevludska svečanost u povodu rođenja posljednjeg Božijeg poslanika                       

27.09.2023.
ntvic.ba (A.T.)

Sinoć je u džematu Čaršija upriličena centralna mevludska svečanost u povodu dana rođenja posljednjeg Božijeg poslanika Muhameda a.s. Mevlud su proučili imami MIZ Kakanj, a gost predavač bio je hafiz Abdulaziz Drkić.

Muhamed a.s. je došao na ovaj svijet kako bi usavršio moral kod ljudi te upotpunio njihovu ćud. Njegova misija poslanstva tokom 23. godine obuhvatala je neizmijernu borbu i istrajnost na putu dobra, te savladavanje brojnih prepreka. Muslimani u Bosni i Hercegovini čuvaju tradiciju mevluda, te iz velike ljubavi prema poslaniku organizuju brojne svečanosti povodom njegovog rođendana.

Tako je  u Čaršijskoj džamiji u Kaknju upriličen centralni mevludski program u okviru manifestacije „Salavat tebi, poslaniče“.

Pored imama MIZ Kakanj, ovoj svečanosti je prisustvovao i hafiz Abdulaziz Drkić koji je održao prigodno predavanje u kojem je istakao kako je veoma važno da muslimani i muslimanke, naročito u ovim mubarek danima, preispituju svoj odnos prema Poslaniku.

-Mi trebamo da sebi postavimo određena pitanja, da li smo mi zaista dosljedni u tom našem odnosu prema Poslaniku ili se taj naš odnos završava na iskazivanju lijepih riječi. Vrlo je važno da razumijemo i da razmišljamo da sunnet nisu samo obredi. Sunnet nije samo da klanjamo, da selam nazovemo i da ezan proučimo, istakao je hafiz Abdulaziz Drkić, profesor sa Fakulteta Islamskih nauka Sarajevo.

Također u svom govoru hafiz je naglasio i važnost međuljudskih odnosa među muslimanima, te im posebno savjetovao da njeguju svoje pozitivne osobine i da ih sve više primjenjuju u praksi, kako bi bili korisni članovi društvene zajednice.

-Sunnet je i da imamo lijep odnos prema komšiji, da budemo dobri građani, da budemo korisni članovi društva. Također da budemo spremni oprostiti, da imamo širinu u komunikaciji s ljudima. O svim tim aspektima sunneta važno je da u ovim danima najozbiljnije razmislimo i pokušamo se sami sa sobom preispitat. Smatram da je to puno važnije od ovih važnih programa koje organizujemo u našim džamijama, dodao je Drkić.

Muslimani baštine sjećanje na Poslanika a.s. koji je svojim životom dosegao vrh ljudskosti, s obzirom na to da je kao divan uzor iskusio moralnu puninu onoga što čini savršeno odgojenu ljudsku narav. Muhammed a.s. je vlastitim primjerom čovječanstvu posvjedočio univerzalno načelo: da bi se djelovalo dobro, mora se biti dobar, da bi se savladao svijet, valja najprije savladati samog sebe.

Continue Reading