Connect with us

KAKANJ

U kakanjskom Merhametu upriličena aktivnost “Ručak plus”

27.09.2023.
ntvic.ba (A.K.)

U okviru manifestacije Salavat tebi, Poslaniče koja se održava u mjesecu Rebbiu-l-evelu, tradicionalno Odjel za brak i porodicu MIZ Kakanj realizuje aktivnost „Ručak plus“ za korisnike MDD Merhamet Kakanj. Cilj akcije u koji se uključio veliki broj žena sa područja kakanjskog medžlisa je da se bar na današnji dan obogati obrok korisnicima Merhametove kuhinje.

Kooridinatorica Odjela za brak i porodicu MIZ Kakanj održala je kratko predavanje o Poslaniku Muhamedu a.s. korisnicima Merhametove kuhinje. Uz razgovor o Poslaniku, te o odnosu prema drugom i lijepim adetima koje nam naša vjera preporučuje, prisutni su imali priliku da se počaste ukusnom hranom i poslasticima koje su specijalno za njih pripremljene.

-Slijedeći praksu Muhameda a.s. i shodno hadisu da vjernik musliman ne bi trebao zaspati ako zna da u njegovom komšiluku ima neko gladan realizovali smo ovu aktivnost. Cilj nam je da budemo podrška Merhametovoj kuhinji i da pozovemo sve one koji mogu na bilo koji način da pompognu i obogate obroke onima koji su na eviednciji Merhameta. U pripremu kao i obezbjeđenje jela bile su uključene i žene iz kakanjskih džemata koje su juš jednom pokazale svoju humanost, istakla je Elvedina Plasto-koordinatorica Odjela za brak i porodicu MIZ Kakanj.

Pored ručka plus za 180 korisnika Merhameta, ovom aktivnošću obuhvaćene su i porodice koje žive same na području MIZ Kakanj.

-Danas će naše koordinatorice u džematima obaviti posjetu sa jednim gotovim ručkom za osobe koje žive same, bez obzira jesu li u potrebi ili ne. Želimo ovu radost sjećanja na Poslanika podijeliti sa svima, istakla je Plasto.

Iz MDD Merhamet Kakanj ističu da im je donacija ovih obroka od velikog značaja naročito jer se radi o ovoj vrsti hrane i slatkih jela koja nisu u mogućnosti da svakodnevno obezbijede za svoje korisnike.

-Zahvaljujem se MIZ Kakanj, Odjelu za brak i porodicu i svima koji su na bilo koji način učestvovali u realizaciji ove, sad već tradicionalne aktivnosti. Nama ovo mnogo znači jer uz topli obrok danas su korisnici dobili ručak plus- pite, meso, voće i kolače, istakla je Šefika Osmanbegović- sekretar MDD Merhamet Kakanj.

Javne kuhinje u BIH se u najvećoj mjeri finansiraju posredstvom donacija i pomoći humanih ljudi. Obzirom da se u ovoj kuhinji svakodnevno priprema obrok za 180 korisnika, svaki vid humanitarne pomoći im je dobro došao. Istovremeno, ovakavi pozitivni primjeri mogu poslužiti i drugima da se solidarišu i zapitaju ima li neko u njihovom okruženju u potrebi, gladan i zaboravljen.

Continue Reading