Connect with us

KAKANJ

U džematu Papratnica održan mevlud u čast šehida

22.05.2023.
ntvic.ba (S.I.)

MIZ Kakanj i džematski odbor džemata Papratnica u saradnji sa Organizacijom porodica šehida i poginulih boraca Općine Kakanj proteklog vikenda je upriličio prigodan program u čast šehida. Za njih 12 ,koliko ih je upisano na spomen česmi uz džamiju, položeno je cvijeće i proučen Mevlud i tevhid. Džemat Papratnica kao i mnogi drugi sjeća se na ovaj način najboljih sinova domovine.

Na spomen česmi koja je izgrađena uz džamiju uklesano je 12 imena onih koji su braneći svoju domovinu, vjeru, kućni prag i čast, na Božijem putu dali svoj život. Njihove porodice, prijatelji i džematlije ih neće zaboraviti, a jedan od načina su i ovakvi skupovi.

– Od 2019. god. u ovom džematu tadicionalno se Mevludom i tevhidom sjetimo naših šehida iz Papratnice ali i svih šehida BiH – kazao je imam ovog džemata uz obećanje da će se tradicija nastaviti svake treće nedjelje u mjesecu maju.

Šehidi  na vječnom svijetu uživaju u svojoj obećanoj nagradi koju im je dao Onaj na čijem su putu dali svoje živote. Podsjećanje treba živima, jer emanet slobode koji su šehidi ostavili treba sačuvati, istakao je glavni imam i poručio svim muslimanima da čuvaju sjećanje na najbolje sinove države dolaskom na ovakve događaje, učeći Fatihu i dovodeći najmlađe kako bi im prenijeli istinu o šehidima.

Ispred Organizacije porodica šehida i poguinulih boraca Općine Kakanj položeno je cvijeće na spomen česmu a u džamiji je nakon podne  namaza proučen Mevlud i tevhid.

Prigodnim predavanjem prisutnima se obratio glavi imam Medžlisa.

Continue Reading