Connect with us

KAKANJ

U Kaknju prigodnim programom obilježen Svjetski dan Roma

08.04.2024.
ntvic.ba (A.K.)

Osmi april obilježava se kao Svjetski dan Roma, s ciljem promovisanja poboljšanja životnih uslova romske populacije, jačanja nacionalnog identiteta, međusobnog druženja i uvažavanja, te prikaza romskih običaja i aktivnosti povezanih s romskom zajednicom. U Kaknju su u realizaciji manifestacije, upriličene povodom obilježavanja ovog važnog datuma, učestvovali i kakanjski osnovci, koji su ovom prilikom pripremili prigodna videa, likovne i literarne radove posvećene Romima i njihovim običajima.

Prigodnim svečanim programom u Kaknju je danas obilježen 8. april, Svjetski dan Roma. Bila je ovo prilika da se ukaže na još uvijek težak društveni i ekonomski položaj ove nacionalne manjine. Na području općine Kakanj živi oko 2.500 pripadnika romske populacije. Iako su određeni pomaci u oblasti zaštite prava Roma u BIH učinjeni tokom proteklih godina i dalje je mnogo slučajeva diskriminacije kojima je ova populacija svakodnevno izložena.

-U Kaknju ima oko 2.500 pripadnika romske populacije. Za razliku od drugih gradova u kojima su romske zajednice skoro potpuno nestale u Kaknju su Romi najmanje migrirali. Imamo djelimičnih migracija ali ljudi odlaze i vraćaju se, najviše zbog ekonomske situacije, istakao je Mujo Fafulić, iz Centra za podršku Roma „Romalen „Kakanj.

Svoju podršku u obilježavanju Svjetskog dana dali su i učenici devetih razreda kakanjskih osnovnih škola koji su pripremili prigodna videa na temu „Stvaranje bogate i raznolike slike romske kulture putem video umjetnosti“ dok su učenici nižih razreda pripremili likovne i literarne radove.

-Svjestki dan Roma je jedan od najznačajnijih praznika koje Romi obilježavaju. Na svečanom obilježavanju osim Centra za podršku Roma „Romalen“ Kakanj učestvuje i Općina Kakanj i Cartias Švicarske. Kakanjski osnovci čiji radovi i videi budu najbolji će dobiti i prigodne nagrade, isatako je Fafulić.

Općina Kakanj svake godine izdvaja određena finansijska sredstva za impementaciju projekata stambenog zbrinjavanja, stipendiranja učenika i studenata, novčanih pomoći kao i cjelokupnog unaprjeđenja kvaliteta života romske populacije u svim oblastima.

-Općina Kakanj ima posebne grantove namijenjene ovoj populaciji i kao lokalna zajednica tu smo uvijek da podržimo Rome i njihove projekte, naglasio je Mirnes Bajtarević, načelnik Općine Kakanj.

Sa ove svečanosti je poručeno da svi zajedno trebamo raditi na unaprjeđenju romske populacije. Prije svega, potrebna je promjena odnosa društva prema ovoj populaciji a zatim poduzimanje niza adektvanih mjera kojima će se Romima i Romkinjama obezbjediti ravnopravan i dostojanstven život. Pored ovog događaja, u Kaknju je danas održana i sjednica Vijeća nacionalnih manjima Parlamentarne skupštine BIH.

Continue Reading