Connect with us

KAKANJ

U Kaknju upriličena akcija dobrovoljnog darivanja krvi u organizaciji sekcije DDK MZ (VIDEO)

19.04.2024.
ntvic.ba (A.T.)

U Kaknju je upriličena akcija dobrovoljnog darivanja krvi za potebe kantonalne bolnice Zenica. Akcija je održana u organizaciji sekcije dobrovoljnih darivalaca krvi kakanjskih mjesnih zajednica a u saradnji sa Crvenim križom.

U akciji dobrovoljnog darivanja krvi učestvovali su predsjednici i članovi Savjeta kakanjskih Mjesnih zajednica, kao i uposlenici Općine Kakanj. Inače, ovo je prva akcija u ovoj godini koju organizuje sekcija dobrovoljnih darivalaca krvi Mjesnih zajednica s poručja Kaknja.

U ovom humanom činu učestvovalo je više od 40 učesnika koji su na ovaj način darovali krv za potrebe kantonalne bolnice Zenica.

-Ja sam na svakoj akciji, učestvujem i znam koji je značaj krvi i potičem i druge da dođu i daruju tečnost, koja život znači, pogotovo omladini želim da kažem da dođu i da daruju krv i da spase tri života, kazao je za NTV IC Sedin Karahodžić, predsjednik sekcije DDK Kakanj.

Ovakve dobrovoljne akcije su veoma značajne, obzirom da su potrebe sve veće za tečnost koja život znači, ističe Karahodžić. Također naglašava da je neophodno i veće učešće mladih, kako bi se obezbijedile dovoljne količine krvi i u  budućnosti.

-Ono što nas zabrinjava jeste što nam mladi ne prođu medicinski pregled iz razloga što su im tanke vene, a uzrok tome je slaba fizička aktivnost. I bojim se da ćemo u veoma kratkom vremenskom periodu imat taj veliki problem, jer i sada već fali krvi, naglasio je Karahodžić.

Sekcija dobrovoljnih darivalaca krvi kakanjskih Mjesnih zajednica je formirana prije pet godina, a trenutno broji oko 106 članova. Od samog početka rada i djelovanja, ova sekcija je prikupila više od 500 doza krvi i do sada je organizovala 17 dobrovoljnih akcija krvi.

Sa ove akcije je poručeno da je veoma važno raditi na podizanju svijesti ljudi o značaju darivanja krvi i koliko je ona zapravo važna za spašavanje nečijeg života.

Continue Reading