Connect with us

ZE-DO KANTON

U Medresi „Osman ef. Redžović“ u toku jedanaesta po redu ljetna škola „Mala medresa“                                                       

04.07.2024.
ntvic.ba (A. T.)

U Medresi „Osman ef. Redžović“ u Gračanici u toku je jedanaesta po redu ljetna škola Islama „Mala medresa 2024“. Već tradicionalno ova škola se održava za tinejdžere sa područja Islamske zajednice Bošnjaka iz Sjeverne Amerike. Ovaj projekat organizuje Medresa u saradnji sa Islamskom zajednicom Bošnjaka Sjeverne Amerike.

Ovogodišnju Ljetnu školu islama „Mala medresa“ pohađa ukupno 70 polaznika raspoređenih u tri odjeljenja. Ovaj edukativni program namijenjem je bošnjačkoj djeci, uzrasta od 14 do 18 godina iz sjeverno – američke dijaspore.

Tokom boravka u Medresi u periodu od 30. juna do 14. jula, polaznici će imati priliku da kroz klasične časove, radionice, izlete, predavanja i nastavu u prirodi, saznaju što više o svojoj domovini, vjeri, historiji, jeziku, kulturi i običajima.

– Ovo je za nas, a posebno za Islamsku zajednicu Bošnjaka Sjeverne Amerike jedan od najznačajnijih projekata u godini. Naš zajednički cilj je da razvijemo kod omladine iz Sjeverne Amerike pripadnost domovini, naciji, vjeri, istakao je za NTV IC Dženan Rezaković, direktor Medrese „Osman ef. Redžović“.

Među učenicima koji su već imali priliku pohađati ljetnu školu „Mala medresa“ je i Samer Emkić, koji je po treći put učesnik ove škole.

– Ovo mi je treći put da učestvujem u ljetnoj školi „Mala medresa“. Bilo mi je prelijepo prošle i pretprošle godine, te sam zbog toga i ovaj put došao ovdje, kazao je za NTV IC Samer Emkić, učesnik Ljetne škole „Mala medresa“.

Tokom programa učesnici „Male medrese“ će posjetiti Srebrenicu, Bratunac, Visoko, Zenicu i Sarajevo. Novitet ove godine je da će polaznici otići u dvodnevnu posjetu islamskim centrima u Ljubljani i Zagrebu. Po završetku ovog projekta, bit će upriličen prigodan program, te će na kraju biti dodijeljene diplome učenicima.

Continue Reading