Connect with us

KAKANJ

U Općini Kakanj predstavljen projekat „Diaspora invest“

U Općini Kakanj održana je info sesija na kojoj je predstavljen projekat „Diaspora invest“. Projekat implementira Američka agencija za međunarodni razvoj USAID u Bosni i Hercegovini u saradnji sa više od 20 partnerskih Općina u Bosni i Hercegovini među kojima je i Kakanj.

Ciljevi projekta „Diaspora invest“ kojeg implementira USAID su povećati direktna ulaganja dijaspore, podržati stvaranje novih radnih mjesta, promovirati rast preduzeća, putem povećane prodaje ili izvoza i predstaviti nove proizvode i usluge na domaćem i međunarodnom tržištu.

-Ono što smo danas ovdje prikazali i prezentovali je program dodjele bespovratnih sredstava. To je projekat koji smo nedavno raspisali, te smo u partnerstvu sa Općinom Kakanj, u kojem nudimo do 70.000 KM kompanijama do tri godine starosti, a koje imaju dokazivu vezu sa dijasporom. Što se tiče samog programa, podrška se pruža za nabavku opreme, mašina, alata i tu je neophodno da kompanija koja aplicira zaposli neke nove ljude, te da i sama investira jedan dio svojih sredstava, kazao je Armin Alijagić, predsjednik nevladine organizacije „Naša perspektiva“.

Projekat „Diaspora invest“ koji je pokrenut u oktobru prošle godine trajat će pet godina. Njegova vrijednost je oko 16 miliona dolara i prevashodni cilj je involviranje bh. dijaspore u ekonomski razvoj Bosne i Hercegovine. Općina Kakanj je u ovoj godini aplicirala za učešće u projektu „Diaspora invest“ te je ušla u uži izbor zajedno sa drugim Općinama u našoj zemlji. Učešće Općine u ovom projektu je oko 50 hiljada KM.

– U okviru ovog projekta mi smo svakako izradili i radimo na sistemu mapiranja naše dijaspore. Ja ne volim riječ dijaspora, ja volim riječi, prijatelji, komšije, rodbina. Želimo da napravimo jednu dobru bazu ljudi koji su otišli van Bosne i Hercegovine, van Kaknja, da zajednički pokušamo implementirati zajedničke projekte za razvoj naše lokalne zajednice, za razvoj kulturno umjetničkog života, da povežemo naše mlade iz Bosne i Hercegovine sa mladim iz inostranstva koji su porijeklom iz Kaknja, istakao je Mirnes Bajtarević, načelnik Općine Kakanj.

Bosanci i Hercegovci koji žive van granica Bosne i Hercegovine zaslužuju bolji tretman bh. društva i značajnije povezivanje sa matičnom državom, poručeno je na kraju.

Continue Reading