Connect with us

KAKANJ

OV Kakanj na prošloj sjednici usvojilo informaciju o korištenju, raspolaganju i upravljanju Autobuskom stanicom Kakanj

04.10.2023.
ntvic.ba (I.Š.)

Zbog višegodišnje problematike koja se odnosi na korištenje, raspolaganje i upravljanje Autobuskom stanicom u Kaknju poduzeto je niz aktivnosti u cilju rješavanja ovog pitanja. Između ostalog u toku je i sudski proces koji se odnosi na Autobusku stanicu Kakanj, odnosno udio Općine Kakanj u zajedničkom vlasništvu. Na zadnjoj sjednici OV Kakanj usvojena je informacija o trenutnom stanju i smjeru u kojem se odvija ovaj proces.

U cilju rješavanja pitanja vlasništva Autobuske stanice u Kaknju održani su brojni sastanci između predstavnika Općine Kakanj i Centrotransa d.d. Sarajevo, te su obe strane pokušale naći modalitete rješavanja ove problematike. Razmatrana je i mogućnost zamjene suvlasničkog dijela, odnosno udjela u zajedničkom vlasništvu koji općina Kakanj ima na nekretninama Autobusne stanice u Kaknju.

-Naš je cilj da pokušamo naći rješenje, nakon 12 godina, traženja pa i sudskih procesa, da sa Centrotransom Općina Kakanj zamjeni svoje udjeličarstvo, a ono je 18/43, govorim i o zemljištu i o samom objektu, da zamjenimo za parcelu koja se nalazi u blizini stare jame, kazao je Mirnes Bajtarević, načelnik Općine Kakanj.

Shodno okolnostima i trenutnom situacijom vezanom za pitanje Autobuske stanice u Kaknju Općina Kakanj je od Dioničkog društva za prijevoz putnika, turizam i trgovinu „Centrotrans“ Sarajevo tražila da se izjasni u vezi poduzimanja potrebnih aktivnosti oko zamjene predmetnih nekretnina.

-Mislim da bismo mi time otvorili mogućnost i Centrotransu da može razvijati kvalitetnije samu Autobusku stanicu. Nama jeste cilj da imamo Autobusku stanicu, ali isto tako misli da bi Općina time dobila mogućnost da parcelu, koja je nešto veća od četiri dunuma, stavi na raspolaganje i da može kvalitetnije planirati urbani razvoj općine Kakanj, kazao je Mirnes Bajtarević, načelnik Općine Kakanj.

Da bi općinski načelnik, Općinsko pravobranilaštvo i nadležne općinske službe mogle postupiti u skladu sa aktom Centrotransa, odnosno poduzimati potrebne aktivnosti u vezi zamjene predmetnih nekretnina te zaključivanje sudske nagodbe, potrebna je saglasnost Općinskog vijeća za pomenute aktivnosti.

Continue Reading